Nie každé pieskovisko je pre dieťa bezpečné, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pieskovisko, dieťa
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 1. júla (WebNoviny.sk) – Pri návšteve pieskovísk by rodič nemal zabúdať na bezpečnosť svojho dieťaťa. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Odbor hygieny detí a mládeže a ÚVZ pripomína, že dôležité je vopred skontrolovať, čo všetko sa v pieskovisku nachádza. Dieťa tak možno ochrániť pred prípadnými infekčnými ochoreniami či poranením.

Riziko infekcie v nezabezpečených pieskoviskách

Agentúru SITA o tom informovala Daša Račková z komunikačného referátu ÚVZ SR. Rizikové pre zdravie detí sú neudržiavané a nezabezpečené pieskoviská. Deti totiž ešte nemajú dostatočne vyvinutý imunitný systém a hrozí im väčšie riziko infekcie.

Bezpečnosť pieskoviska možno odhadnúť na základe celkového stavu ihriska a pieskoviska ako takého, a to vizuálne na základe oplotenia ihriska, obruby pieskoviska, ako aj na základe prekrytia pieskoviska na noc, jeho prekopávania, prehrabávania, polievania, či na základe prítomnosti voľne žijúcich zvierat,“ radia odborníci z ÚVZ. Dieťa sa môže na pieskovisku nakaziť rôznymi bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami.

Trvalé následky

„Najčastejšie sa vyskytujúcim parazitom je mrľa detská. Pozor si treba dať aj na infekciu pásomnicou detskou, naše ratolesti sú ohrozené aj hlístou detskou, škrkavkou detskou, psou i mačacou. Rizikom je i parazit Toxoplazma gondii, ktorý vyvoláva toxoplazmózu, teda infekciu, ktorá môže u dievčaťa v útlom veku prebehnúť bez príznakov, no počas tehotenstva môže spôsobiť ťažké poškodenie plodu,“ približujú hygienici z ÚVZ možné zdravotné riziká spojené s nezabezpečenými pieskoviskami. Pritom podľa nich je výskyt salmonely v pieskoviskách menej častý ako prítomnosť parazitov.

Podstatná je hygiena

Hoci pieskovisko predstavuje pre deti určité zdravotné riziko, nie je vhodné im jeho návštevu zakazovať. V každom prípade treba dbať na základné hygienické návyky, ako je nevkladanie si rúk do úst pri hre, umývanie rúk pred jedlom a po hrách. Neodporúča sa, aby rodič dával dieťaťu počas hry v piesku jedlo.

Na deti treba stále dozerať a rovnako zabrániť vstupu zvierat do pieskoviska. Ak sa dieťa v pieskovisku zraní, ranu treba vyčistiť a vydezinfikovať a pri vážnom poranení je dôležité navštíviť pediatra. Ak sa však dieťa pichne injekčnou striekačkou treba ranu ošetriť a vydezinfikovať a následne informovať pediatra, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

Pokuta za neudržiavanie pieskoviska

Ak rodičia vedia o rizikovom pieskovisku mali by podľa Úradu verejného zdravotníctva SR informovať zriaďovateľa ihriska respektíve jeho prevádzkovateľa. Ak je pieskovisko súčasťou vonkajšieho areálu zariadenia pre deti a mládež, podnet možno poslať miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Požiadavky na čistenie a udržiavanie pieskovísk určuje vyhláška ministerstva zdravotníctva o podrobnostiach o požiadavkách na pieskoviská. Podľa nej prevádzkovateľ pieskovisko čistí, prekopáva, prehrabáva a polieva pitnou vodou alebo vodou zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie najmenej raz za dva týždne počas sezóny, teda od 1. marca do 30. novembra.

O starostlivosti o pieskovisko musí viesť záznamy. Zákon a ani vyhláška nehovoria priamo o povinnosti meniť piesok. Ak prevádzkovateľ pieskovisko nečistí a neudržiava, hrozí mu pokuta od príslušného orgánu verejného zdravotníctva od 150 eur do 20-tisíc eur. Pri opakovanom porušení možno pokutu zvýšiť až na dvojnásobok.

Hygienické kontroly

O tom, že nie všetky pieskoviská sú ideálne svedčia aj nedostatky, ktoré zistili hygienici počas vlaňajších kontrol. Prítomnosť Salmonelly a geohelmintov (vajíčka, larvy) zistili odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva minulý rok v jednom prípade v Trenčíne, v 11 prípadoch v Trnave ,v siedmich prípadoch v Košiciach a v dvoch prípadoch v Bratislave. Tieto pieskoviská sa nesmeli používať až do ich vyčistenia. Podľa hygienikov sa však hygienický štandard areálov detských ihrísk v posledných rokoch zlepšuje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR