Európska únia pokladá prešetrenie vplyvu dovozu automobilov do USA za nelegitímne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska komisia
Foto: ilustračné, thinkstockphotos.com

BRUSEL 2. júla (WebNoviny.sk) – Európska únia požiadala o možnosť zúčastniť sa na verejnom vypočutí na americkom ministerstve obchodu v súvislosti s prebiehajúcim prešetrovaním vplyvu dovozu automobilov do USA na národnú bezpečnosť krajiny. Informovala o tom v pondelok na svojej internetovej stránke Európska komisia (EK).

„Podľa názoru EÚ terajšie prešetrovanie je nelegitímne, chýba mu vecný základ a porušuje pravidlá medzinárodného obchodu, rovnako ako podobné prešetrovanie, ktoré viedlo k uvaleniu ciel na oceľ a hliník,“ uviedla EK.

Komisia ďalej konštatovala, že európske a americké odvetvia automobilového priemyslu sa špecializujú na prevažne odlišné segmenty trhu a dovoz áut z EÚ do USA bol v uplynulých piatich rokoch stabilný.

„Automobilové firmy z EÚ pôsobia v USA a exportujú zhruba 60 percent svojej americkej produkcie do iných krajín, čím zlepšujú obchodnú bilanciu USA a priamo vytvárajú 120 tis. pracovných miest a nepriamo 420 tisíc,“ uviedla EK. Poznamenala pritom, že obchodné obmedzenia pravdepodobne povedú k vyšším nákladom výrobcov v USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia