Obyvatelia Slovenska nemajú problém s obmedzením predaja počas sviatkov, ukázal prieskum

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obchod, potraviny
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 4. júla (WebNoviny.sk) – Slováci väčší problém s obmedzením maloobchodného predaja počas sviatkov nemajú. Viac ako tretina obyvateľov Slovenska pritom rozhodne súhlasí aj s rozšírením obmedzenia maloobchodného predaja aj na všetky nedele v roku.

Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra Focus v rámci projektu výskumného tímu vedcov zo Sociologického ústavu SAV, Katedry regionálnej geografie, ochrany a plánovania krajiny Univerzity Komenského v Bratislave a Katedry marketingu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Prieskum, ktorý finančne podporila Agentúra na podporu výskumu a vývoja, sa uskutočnil 23. januára až 28. januára 2018 na vzorke 1 012 respondentov.

Výsledky sú prekvapivé

Podľa výsledkov prieskumu má najväčšiu podporu medzi obyvateľmi Slovenska obmedzenie maloobchodného predaja počas vianočných sviatkov a veľkonočných sviatkov, kde rozhodný súhlas vyjadrili takmer dve tretiny opýtaných a takmer štvrtina s takýmto riešením skôr súhlasí.

Aj v prípade iných cirkevných sviatkov a štátnych sviatkov však rozhodný súhlas prevýšil polovičný podiel a skôr súhlasila štvrtina respondentov. Podľa sociológov sú tieto výsledky do značnej miery prekvapivé.

„Obchody boli počas sviatkov otvorené vyše 20 rokov. Človek by očakával, že vznikne nejaký návyk,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii Bohumil Búzik zo Sociologického ústavu SAV.

Niektorí si nakúpia zásoby

Vysvetlením tohto postoja môže byť odpoveď Slovákov na otázku, ako zákaz predaja počas sviatkov zmenil ich nákupné zvyklosti. Až takmer 69 % z nich totiž odpovedalo, že sa nezmenilo nič a nakupujú ako predtým. Ďalších takmer 23 % síce uviedlo, že je to menej pohodlné, ale výraznejšie to ich nakupovanie nezmenilo.

Takmer tri štvrtiny opýtaných totiž uviedli, že vždy majú zásoby potravín na viac dní, preto počas sviatkov nezaznamenali žiaden problém. Nákupy v zahraničí počas sviatkov uviedlo iba necelých 5 % opýtaných.

Rozšírenie obmedzenia maloobchodného predaja aj na všetky nedele v roku by pritom rozhodne podporilo takmer 36 % obyvateľov Slovenska. Skôr súhlasí ďalších 32 %. Podpora takéhoto riešenia je tak síce nižšia, ako pri sviatkoch, stále však relatívne vysoká.

Víťazia hypermarkety

Podľa Milana Zemana zo Sociologického ústavu SAV by sa však v tomto prípade mohli reakcie spotrebiteľov v prípade reálneho zavedenia obmedzenia nedeľného predaja zmeniť. Mnohí totiž takéto nastavenie systému reálne nezažili. „Tie odpovede sú len v deklaratívnej rovine, pretože reálne s tým spotrebitelia skúsenosti nemajú. Tá zhoda nie je taká jednoznačná, ako v prípade sviatkov,“ dodal.

Prieskum tiež ukázal, že väčšina spotrebiteľov na Slovensku nakupuje potraviny, drogériu a iný bežný tovar dennej spotreby vo veľkometrážnych predajniach. V hypermarketoch a nákupných centrách nakupuje až 42 % spotrebiteľov, v supermarketoch 34,2 % opýtaných.

Menšie samoobslužné obchody dosiahli podiel 14,3 % a v menších pultových obchodoch nakupuje iba 3,8 % obyvateľov Slovenska. Zvyšné podiely pripadajú na trhoviská či internetové obchody.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Agentúra FOCUS