Merkelová rokovala s Orbánom, v téme migrácie si príliš nerozumeli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Angela Merkelová, Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán a nemecká kancelárka Angela Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne, Nemecko, 5. júla 2018 Foto: SITA/AP

BERLÍN 5. júla (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok v Berlíne prijala maďarského premiéra Viktora Orbána. Obaja na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní zdôraznili, že hoci majú iné názory na otázku utečencov, je podľa nich dobré sa rozprávať.

Merkelová v súvislosti s témou prisťahovalectva a správania sa európskych štátov k utečencom povedala, že chce „brániť ľudskosť Európy“. „A to je možno to, čo nás rozdeľuje,“ obrátila sa na Orbána.

Maďarský premiér vyhlásil, že jeho krajina napriek tomu, čo sa o nej hovorí, je k zvyšným členským krajinám únie vo veci imigrantov solidárna. Táto solidarita sa podľa neho prejavuje tým, že pozdĺž svojich hraníc Maďarsko rozmiestnilo 8 000 príslušníkov bezpečnostných zložiek. „To je celkom slušná solidarita,“ vyhlásil Orbán.

Merkelová na to reagovala, že ochrana hraníc je „dôležitá a odôvodnená“, ale Európa musí tak či tak aspoň tým najzraniteľnejším utečencom ponôcť, a to je niečo, čo Maďarsko odmieta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováViktor Orbán