Návrh o voľnom trhu tovarov by mohol uprednostniť občanov Európskej únie pri zamestnávaní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová. Foto: archívne, SITA/AP

LONDÝN 8. júla (WebNoviny.sk) – Britská premiérka Theresa Mayová dúfa, že nový plán usporiadania obchodných vzťahov jej krajiny s Európskou úniou, na ktorom sa v piatok dohodla britská vláda, naštartuje rokovania o podmienkach brexitu.

Mayová sa takto vyjadrila v sobotu a vyzdvihla výhody jej najnovšieho návrhu na vytvorenie čiastočnej zóny voľného obchodu medzi Britániou a EÚ. Ide o návrh, ktorý umožňuje voľný pohyb tovarov, ale nie služieb. Podľa Mayovej je možné, že pri zamestnávaní budú mať občania EÚ prednostné postavenie.

Zhoda britskej vlády na tomto pláne rieši dlhotrvajúci vnútorný spor v Británii o tom, či krajina má zrušiť všetky zväzky s úniou alebo sa snažiť o obmedzenejší brexit, aby sa pomohlo firmám, ktoré sú zvyknuté na obchodovanie s kontinentálnou Európu bez platenia ciel a náročnej administratívy. Britská vláda uviedla, že svoj nový plán rozpracuje vo formálnom dokumente na budúci týždeň a bude sa o ňom vyjednávať s lídrami EÚ.

Mayová sa novým návrhom jasne dostáva na stranu stúpencov „mäkkého“ brexitu. Plán hnevá stúpencov tvrdého brexitu. Konzervatívny zákonodarca Jacob Rees-Mogg vyhlásil, že čaká na podrobností, ale že bude hlasovať proti tomuto návrhu, ak bude znamenať zachovanie príliš veľkého množstva väzieb na EÚ.

Dodal, že Mayovej plán môže byť horší, ako odchod z únie bez akejkoľvek dohody. Britský minister pre podnikanie Greg Clark však plán označil za „veľmi pozitívny“ a podľa neho umožní dodávateľským reťazcom firiem fungovať bez nových bariér.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Theresa Mayová