Nemecký minister vnútra Horst Seehofer považuje spor s Merkelovou ohľadom migrácie za uzavretý

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Merkelova, seehofer
Nemecká kancelárka Angela Merkelová s ministrom vnútra Horstom Seehoferom Foto: SITA/AP

BERLÍN 8. júla (WebNoviny.sk) – Nemecký minister vnútra , ktorý minulý týždeň takmer položil nemeckú vládu a dával kancelárke Angele Merkelovej tvrdé ultimáta, už považuje svoj spor s kancelárkou za zažehnaný. Povedal to v rozhovore pre noviny Bild am Sonntag.

Seehofer je podľa svojich slov nateraz spokojný s dohodou, ktorá medzi ním a Merkelovou vznikla. Tá spočíva v tom, že Nemecko bude na svojich hraniciach rovno otáčať migrantov, ktorí už požiadali o azyl v inej členskej krajine únie, no bude to robiť až na základe dvojstranných dohôd s týmito krajinami. Seehofer pôvodne chcel utečencov otáčať bez ohľadu na názor druhých krajín.

Nová nemecká migračná politika je podľa Seehofera „signálom pre celý svet, že ilegálna imigrácia sa neoplatí“.

Na otázku, či jeho spor s Merkelovou a to, ako svoje požiadavky stupňoval a vyhrocoval, nezanechalo rany vo vládnej koalícii, Seehofer odvetil, že „čelné sklo je väčšie ako spätné zrkadielko“.

Seehofer sa na adresu Merkelovej vyjadruje už omnoho zmierlivejšie ako minulý týždeň. Vtedy okrem iného vyhlasoval, že Merkelová mu nebude hovoriť, čo má robiť.

„Nenechám sa vyhodiť kancelárkou, ktorá je kancelárkou len a len vďaka mne,“ vyhlásil pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung a myslel to tak, že bez volebných ziskov jeho Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) by súčasná koalícia nemala väčšinu.

Seehofer tiež niekoľko dní za sebou tvrdil, že situácia v nemeckej vláde je neriešiteľná a hrozil svojím odstúpením z postu ministra vnútra a odchodom CSU do opozície.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováHorst Seehofer