Rodičia by podľa Remišovej nemali mať povinnosť dať dieťa do škôlky, ak ho chcú sami vzdelávať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Veronika Remišová
Poslankyňa NR SR za stranu OĽaNO–NOVA Veronika Remišová. Foto: archívne, SITA/Marko Erd.

BRATISLAVA 10. júla (WebNoviny.sk) – Nie je dôvod, aby rodičia mali povinnosť dávať deti do škôlky, ak ich chcú vzdelávať v domácom prostredí, najmä ak je matka doma s menšími súrodencami.

Povedala to v rozhovore pre agentúru SITA poslankyňa hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová na margo toho, že Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania hovorí o povinnosti navštevovať materskú školu jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky pre všetky deti s tým, že v budúcnosti by mali byť povinné dva roky škôlky.

Predškolská výchova len pre určité deti

„Tento krok považujeme za nesystémový a zároveň za obmedzenie práv rodičov. Rozhodnutie by malo byť len na rodičoch. My sme navrhovali, aby povinná predškolská výchova bola len v prípade detí zo sociálne vylúčených komunít a to už od tretieho roku. Jeden rok pre tieto deti nestačí na to, aby dobehli svojich vrstovníkov nielen v zručnostiach, ale aj v hygienických a sociálnych návykoch,“ vysvetlila Remišová.

Podľa Remišovej národný program nerieši problém nedostatku miest v materských školách. Rodičia majú mať možnosť voľby, avšak na to, aby sa mohli slobodne rozhodnúť, je nevyhnutné, aby miesta v materských školách boli dostupné pre každého.

„Problém s nedostatkom miest v materských školách máme na Slovensku už niekoľko rokov a vláda ho stále nevie vyriešiť. Situácia je alarmujúca, pričom od roku 2008 sa počet nevybavených žiadostí o umiestnenie dieťaťa do materskej školy zvýšil o vyše 300 percent a tento stav, žiaľ, pretrváva. Navyše od troch rokov veku dieťaťa v súčasnosti rodičia nemajú nárok na rodičovský príspevok, ani na príspevok o starostlivosť o dieťa, no potrebujú sa vrátiť do zamestnania, ale pre nezabezpečenie starostlivosti o ich dieťa, prípadne pre vysokú cenu za súkromné materské školy, si to nemôžu dovoliť. Dostávajú sa tak do ťažkej sociálnej a finančnej situácie,“ uzavrela opozičná poslankyňa.

Akčné plány na seba nadväzujú

Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania určuje smerovanie slovenského školstva na nasledujúcich desať rokov. Dokument tvorí 12 čiastkových cieľov (šesť pre regionálne školstvo a šesť pre vysoké školstvo) a 106 opatrení.

Opatrenia sú rozpracované do implementačného plánu, ktorý pozostáva z piatich dvojročných na seba nadväzujúcich akčných plánov.

Prvý akčný plán na obdobie 2018-2019 a druhý akčný plán na obdobie 2020-2021 obsahujú aj opatrenia zahrnuté v programovom vyhlásení vlády. Národný program vychádza z autorského dokumentu Učiace sa Slovensko, programového vyhlásenia vlády SR a správy o stave školstva, ktorá bola vypracovaná počas funkčného obdobia ministra školstva Dušana Čaploviča.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Veronika Remišová