Ministerstvo chce podľa OĽaNO premrhať milióny eur na kurzy, ktoré ľudí nič zmysluplného nenaučia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
OĽaNO
Poslanci NR SR za hnutie OĽaNO, zľava: Eduard Heger, Veronika Remišová a Gábor Grendel. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 20. júla (WebNoviny.sk) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny ide podľa hnutia OĽaNO premrhať milióny eur z eurofondov s pochybným výsledkom.

Navyše sa zdá, že zákazku za 27 mil. eur dohodil jeden bývalý funkcionár mladých sociálnych demokratov druhému, uviedla poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová. Hovorila o projekte, cez ktorý má na rekvalifikáciu nezamestnaných na prácu v priemysle smerovať takmer 28 mil. eur z eurofondov.

Zásadným problémom je podľa Remišovej najmä podstatná časť projektu, v ktorej má Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVAR) zaplatiť takmer 23 mil. eur za mesačný kurz s názvom Inkluzívne vzdelávanie.

Kurz ich na prácu v priemysle nepripraví

Ako tvrdí, nezamestnaní si na tomto 21-dňovom kurze majú okrem iného osvojiť aj veci ako lean manažment či absolvovať behaviorálne testy osobnosti. Tento kurz ich teda podľa Remišovej na prácu v priemysle nepripraví.

„Štát naženie nezamestnaných ľudí na hromadné mesačné kurzy, na ktorých sa veľa zmysluplného nenaučia a čo sa naučia, bude na veľmi všeobecnej úrovni. Bude to prakticky zbytočné, lebo títo ľudia si budú hľadať miesto v úplne rozdielnych prevádzkach,“ uviedla na piatkovej tlačovej konferencii.

Poslanci OĽaNO neakceptujú ani vyjadrenia ministra práce Jána Richtera, že na tomto projekte budú participovať priamo zamestnávatelia, aj veľké automobilky. Podľa Remišovej je totiž v takom prípade otázka, na čo ide platiť štát 28 mil. eur súkromnej firme.

Prínos pre firmu právnika z Bratislavy

Najväčší prínos tohto projektu tak bude podľa Remišovej zrejme pre dve dodávateľské firmy. Prvou má byť podľa nej spoločnosť Deutsch-Slovakische Akademien, o ktorej sa síce píše ako o dcérskej firme nemeckého vzdelávacieho inštitútu, podľa registra partnerov štátu je však jeho vlastníkom bratislavský právnik.

Ten istý právnik vlastní spoločne s ďalším človekom aj druhého dodávateľa, firmu Newport Group. Navyše, hodnota zmluvy, ktorú štát s nimi pri tomto projekte podpísal, má až 23-násobne prevyšovať ich spoločné ročné tržby.

Ako dodáva Remišová, za dodávateľa kurzov pritom zmluvu podpísal predseda predstavenstva a spolumajiteľ firmy Newport Group Andrej Hutta, ktorý mal byť podľa medializovaných informácií v minulosti podpredsedom mladých sociálnych demokratov. Za štát zmluvu zase podpisoval generálny riaditeľ ÚPSVAR Marián Valentovič.

Zmysluplné využitie peňazí

„Človek s rovnakým menom bol podpredsedom mladých sociálnych demokratov v tom istom čase ako Andrej Hutta, ktorý bude dodávateľom tohto projektu. Zdá sa teda, že túto zákazku za 27 mil. eur dohodil jeden bývalý funkcionár mladých smerákov druhému,“ uviedla Remišová.

OĽaNO preto vyzýva ministra práce Jána Richtera, aby zastavil minimálne časť projektu týkajúcu sa inkluzívneho vzdelávania a spomínaných kurzov. Ušetrené milióny by podľa Remišovej mohol využiť zmysluplnejšie.

Napríklad na podporu slovenských zamestnávateľov tým, že štát preplatí prvú mesačnú mzdu človeka, ktorého zamestnajú, a taktiež časť mzdy jeho kolegu, ktorý ho bude do práce zaúčať.

Ako doplnil Remišovej stranícky kolega Eduard Heger, pomohlo by tiež zriadenie personalizovaného poradenstva na úrade práce, kde by s nezamestnanými pracovali systematicky a dlhodobo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eduard HegerJán RichterMarián ValentovičVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SROĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiÚPSVaR Úrad práce sociálnych vecí a rodiny