SAV chce dokončiť transformáciu na verejnú výskumnú inštitúciu, má však právne problémy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenská akadémia vied
Zľava za stolom: Podpredseda SAV pre zahraničné styky Dušan Gálik, predseda SAV Pavol Šajgalík, podpredseda SAV pre ekonomiku a legislatívu Juraj Koppel a členovia Predsedníctva SAV Karol Marhold, Ľubica Lacinová, Miroslav Morovics a Juraj Marušiak počas mimoriadneno zasadnutia Predsedníctva Slovenskej akadémie vied (SAV). Bratislava, 20. júl 2018. Foto: SITA/Branislav Bibel

BRATISLAVA 20. júla (WebNoviny.sk) – Slovenská akadémia vied (SAV) chce dokončiť transformáciu na verejné výskumné inštitúcie, dali si vypracovať právnu analýzu, ktorá mala posúdiť súčasný stav.

Povedal to na piatkovom brífingu predseda SAV Pavol Šajgalík s tým, že SAV má problém s právnym stavom jej jednotlivých organizácií, „z čoho vyplývajú nejasnosti a nedorozumenia v prerozdeľovaní kompetencií a majetku spôsobené transformáciou organizácií SAV na verejné výskumné inštitúcie“.

Podľa právnika Andreja Leontieva sa organizácie SAV transformovali na verejné výskumné inštitúcie, majetok bol prevedený aj napriek tomu, že si ministerstvo školstva nesplnilo deklaračnú povinnosť (zápis do registra, pozn. SITA). Leontiev v mene právnickej kancelárie odporučil akadémií, aby sa obrátila na prokuratúru vo veci nečinnosti štátnych orgánov.

Ministerstvo našlo nezrovnalosti

Národná rada SR v minulom roku schválila zákon o verejnej výskumnej inštitúcii. Podľa tohto zákona sa mali od 1. júla organizácie SAV stať verejnými výskumnými inštitúciami. SAV mala do 1. apríla 2018 predložiť na ministerstvo školstva prvé podklady potrebné na transformáciu inštitúcií z rozpočtovo príspevkových organizácií na verejné výskumné inštitúcie a do 31. mája kompletnú dokumentáciu.

Nestalo sa tak, a navyše ministerstvo školstva našlo v dodaných podkladoch asi 40 nezrovnalostí, 21. mája zaslali SAV výzvu na doplnenie potrebnej dokumentácie. Preto nebolo možné vykonať registráciu verejných výskumných inštitúcií.

To znamená, že verejné výskumné inštitúcie založené sú, no nie sú zapísané v registri. Rezort školstva požadoval, aby akadémia dodala aj vnútorné predpisy jednotlivých ústavov a ich zoznam majetku.

„Inštitúcia, ktorá ešte nevznikla, nemôže predložiť vnútorný predpis. Ak boli splnené ostatné podmienky transformácie, tak majetky a práva prešli na verejné výskumné inštitúcie,“ vysvetlil Leontiev.

Netolerujú porušovanie zákona

Odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva informoval v piatok o tom, že predseda SAV Pavol Šajgalík zaslal 19. júla ministerke školstva Martine Lubyovej list, v ktorom ju informuje, že SAV začne predkladať ministerstvu vnútorné predpisy verejných výskumných inštitúcií.

Aj to podľa rezortu školstva dokazuje, že akadémia nedodala do konca mája všetky dokumenty potrebné k úspešnej transformácii svojich inštitúcií. Ministerstvo školstva poskytuje všetku súčinnosť, avšak nemôže tolerovať porušovanie zákona.

„Zákon o Slovenskej akadémii vied jasne hovorí, že až po založení vnútorných predpisov do zbierky listín môže byť na verejné výskumné inštitúcie prevedený majetok, pracovnoprávne vzťahy a peňažné prostriedky. Z listu pána predsedu Šajgalíka je zjavné, prečo sa zamestnanci cítia byť vo vákuu a oprávnene sa pýtajú vedenia SAV, ako chce riešiť pracovnoprávne vzťahy. Za pracovnoprávne vákuum je zodpovedné vedenie SAV, ktoré nedodalo vnútorné predpisy,“ tvrdí zasa ministerstvo školstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martina LubyováPavol Šajgalík
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRSAV Slovenská akadémia vied