Vláda v USA neuvažuje o podpore návrhu Vladimíra Putina na zorganizovaní referenda na Ukrajine

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Summit Trump - Putin Helsinky 2018
Zľava: Americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin počas summitu v Helsinkách 16. júl 2018 Foto: SITA/AP

WASHINGTON 20. júla (WebNoviny.sk) — Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa „neuvažuje o podpore“ výzvy ruského lídra Vladimira Putina na zorganizovanie referenda na východe Ukrajiny. Informoval o tom v piatok Biely dom.

Stanovisko prišlo po správach, že Trump a Putin diskutovali počas stretnutia vo Fínsku o tejto téme. Konkrétne návrhy padli v rámci hľadania riešenia konfliktu na Ukrajine.

Biely dom však v piatok uviedol, že dohoda o prímerí z Minsku z roku 2015 nezahŕňa možnosť referenda a ľudové hlasovanie v časti Ukrajiny, ktorá nie je pod kontrolou vlády, by nemalo žiadnu legitimitu.

Spojené štáty a Rusko stoja na opačných stranách konfliktu na Ukrajine, ktorý sa začal v roku 2014 zvrhnutím proruského prezidenta Viktora Janukovyča a následnou anexiou Krymu k Rusku. Európski spojenci referendum na Donbase rovnako s veľkou pravdepodobnosťou nepodporia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TrumpViktor JanukovyčVladimir Putin