Nemeckí partneri žiadajú solidárnosť pri migrantoch, podľa Klusa sa tak sami nesprávajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Klus
Martin Klus. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková.

BRATISLAVA 30. júla (WebNoviny.sk) – Situácia z jesene 2015, keď kancelárka Angela Merkelová nešťastnými výrokmi zdvojnásobila i tak mimoriadne vážnu migračnú krízu, zanechala na Nemecku aj Európe hlboké jazvy.

Pre agentúru SITA to uviedol poslanec Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Martin Klus po tom, čo Merkelová odmietla dohady, že dohoda o zriadení „tranzitných centier“ na hraniciach s Rakúskom, z ktorých budú žiadateľov o azyl vracať do iných európskych krajín, znamená zvrat v jej migračnej politike.

Slovensko svoj názor prezentovalo

Merkelová odmietla zatvoriť nemecké hranice, keď prílev migrantov v roku 2015 kulminoval, avšak odvtedy výrazne pritvrdila svoj postoj. „Nie je prekvapením, že si za daných okolností posilnila pozície strana Alternatíva pre Nemecko (AfD). A ani to, že sa naprieč Európou presadzujú politici, ktorí trvajú na tom, že sa podobná chyba nesmie nikdy opakovať. Navyše ja osobne veľmi citlivo vnímam, že na jednej strane od nás nemeckí partneri žiadajú solidaritu, na druhej strane sa správajú absolútne nesolidárne, pokiaľ ide napr. o budovanie plynovodu Nord Stream 2, ktorý nielen nás hospodársky poškodí. Nehovoriac o tom, že sa pri “pozývaní” migrantov v roku 2015 na náš názor nikto nepýtal. A potom, keď sme ho povedali, tak sme za zlých a nesolidárnych,“ vyjadril svoj postoj Klus.

Ako dodal, Slovensko názor, ako migračnú situáciu riešiť, prezentovalo skôr ako ktokoľvek iný. „Základným pilierom mali byť dôsledná ochrana vonkajšej schengenskej hranice, rýchle repatriácie ekonomických migrantov a budovanie migračných táborov mimo EÚ. Hoc po rokoch, ale postupne na tieto naše návrhy prichádza, a to ma napĺňa opatrným optimizmom,“ uzavrel poslanec parlamentu.

Nový plán kontroly

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer predstavil tento mesiac svoj nový plán kontroly a obmedzenia migrácie. Ako povedal, k hlavným cieľom „veľkého migračného plánu“ patrí rýchla deportácia ľudí žijúcich v Nemecku, ktorých žiadosti o azyl úrady zamietli, ktorí už požiadali o azyl v inom európskom štáte alebo ktorí majú zápis v registri trestov.

Seehofer tiež uviedol, že na základe nového plánu všetkých žiadateľov o azyl umiestnia do centier, kde budú spracúvať ich žiadosti. Plán tiež počíta s tým, že uchádzačov o azyl zaregistrovaných už v iných krajinách Európskej únie, pošlú priamo späť tam, kde prvý raz vstúpili na jej územie – predovšetkým do Grécka a Talianska. Seehofer pred vypracovaním tohto plánu dlho tlačil na kancelárku Angelu Merkelovú, aby zaujala tvrdší postoj voči migrantom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováHorst SeehoferMartin Klus
Firmy a inštitúcie AfD Alternatíva pre NemeckoSaS Sloboda a Solidarita