Európska únia odmieta podporiť Kanadu v spore so Saudskou Arábiou, uprednostňujú radšej dialóg

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kanada, Saudská Arábia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRUSEL 7. augusta (WebNoviny.sk) – Európska únia sa nechce nechať zatiahnuť do sporu medzi Kanadou a Saudskou Arábiou, ktorý vznikol v súvislosti s kanadskou kritikou zatýkania aktivistiek za ženské práva v Saudskej Arábii.

Ako v utorok vyhlásila hovorkyňa Európskej komisie (EK) Maja Kocijančič, únia v tejto súvislosti tiež „žiada vysvetlenie od saudských predstaviteľov“, a to už od mája, no nebude sa „vyjadrovať k bilaterálnym vzťahom“. „Uprednostňujeme dialóg,“ dodala k sporu medzi Ottawou a Rijádom hovorkyňa EK.

Saudská Arábia v pondelok nariadila kanadskému veľvyslancovi Dennisovi Horakovi, aby do 24 hodín opustil krajinu. Rijád tak reagoval na kritiku zatýkania ženských aktivistiek v krajine zo strany predstaviteľov kanadskej vlády a kanadských diplomatov.

„Akýkoľvek ďalší krok týmto smerom zo strany Kanady bude považovaný za uznanie nášho práva zasiahnuť do kanadských vnútorných záležitostí,“ uviedlo v pondelok saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí.

„Kanada sa bude vždy zastávať ochrany ľudských práv vrátane ženských práv, a tiež slobody prejavu na celom svete. Naša vláda nikdy nebude váhať pri podpore týchto hodnôt,“ reagovala vzápätí na krok zo strany Rijádu Marie-Pier Baril, hovorkyňa kanadskej ministerky zahraničia Chrystie Freeland.

Podľa agentúry AP Rijád rozhnevali v prvom rade práve na príspevky šéfky kanadskej diplomacie na Twitteri, v ktorých sa zasadzovala za prepustenie saudskoarabských bojovníčok za ženské práva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia