Ministerstvo je nápomocné pri vyšetrovaní kauzy únosu Vietnamca, Nemecko ocenilo náš prístup

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Denisa Saková
Denisa Saková. Foto: archvíne, SITA/Marko Erd.

BRATISLAVA 8. augusta (WebNoviny.sk) – Ministerstvo vnútra (MV) SR poskytuje súčinnosť nemeckým orgánom pri vyšetrovaní únosu vietnamského občana a maximálnu súčinnosť bude poskytovať aj naďalej. Rezort vnútra to uvádza v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol hovorca rezortu Petar Lazarov.

„Operatívne poskytujeme informácie už od septembra minulého roka, od prvého dožiadania z nemeckej strany,“ povedala v stredu Saková.

Doplnila, že podľa jej informácií nemecké orgány ešte nestihli na Slovensku vypočuť všetky osoby, ktoré plánovali, a niekoľko výsluchov je plánovaných aj na september tohto roka.

Rezort vnútra poskytne súčinnosť pri vyšetrovaní

„Šéfka rezortu vnútra Saková taktiež informovala nemeckého veľvyslanca Joachima Bleickera, že dnes zbavila mlčanlivosti 14 osôb z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií (ÚOÚČ) MV SR v záujme riadneho vyšetrenia celej záležitosti. Nemeckého veľvyslanca informovala aj o jej záujme o stretnutie s nemeckým ministrom vnútra, aby ho osobne ubezpečila, že rezort vnútra poskytuje nemeckej strane úplnú súčinnosť pri vyšetrovaní tejto veci,“ uvádza sa v tlačovej správe.

Nemecký veľvyslanec Joachim Bleicker ocenil prístup slovenskej strany a dodal, že nemecké orgány na prípade naďalej pracujú. „Nemecká strana si váži spoluprácu so Slovenskom, lebo dostáva všetky informácie a tá spolupráca je vynikajúca,“ uviedol okrem iného podľa slovenského rezortu vnútra veľvyslanec Nemecka.

Poskytnú požadované dokumenty

V utorok Lazarov informoval, že rezort poskytne orgánom činným v trestnom konaní všetky požadované dokumenty a v stredu budú zbavené mlčanlivosti všetky osoby, ktoré môžu v tejto veci poskytnúť relevantné informácie.

Zatiaľ ide o 14 osôb. Ku konkrétnym okolnostiam návštevy vietnamskej delegácie na Slovensku sa ministerstvo vnútra nevyjadrilo, pretože celú vec momentálne vyšetrujú slovenské orgány činné v trestnom konaní.

Saková zbavila mlčanlivosti 14 osôb

Ministerka vnútra Denisa Saková v pondelok 6. augusta rozhodla, že príslušníci Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR budú zbavení mlčanlivosti v prípade medializovaných informácií o únose vietnamského občana z Nemecka do Vietnamu, a to na základe žiadostí orgánov činných v trestnom konaní.

„Zároveň rozhodla o postavení riaditeľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR Petra Krajčíroviča mimo službu počas vyšetrovania celého prípadu, aby bola zabezpečená nestrannosť vyšetrovania,“ uviedol v pondelok Lazarov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Denisa Saková
Firmy a inštitúcie MV Ministerstvo vnútra SR