Foto: Armádny špeciál priviezol do Prahy telá zabitých českých vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojak, vojaci, Česko
Vojaci nesú rakvy s telami troch zabitých českých vojakov, ktorí zomreli počas samovražedného útoku na misii v Afganistane, Letisko Václava Havla, Praha, Česko, 8. august 2018 Foto: SITA/AP

PRAHA 8. augusta (WebNoviny.sk) – Český prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš a ďalší predstavitelia z radov vlády a armády si v stredu uctili troch vojakov z misie NATO, ktorí zahynuli v Afganistane pri útoku samovražedného atentátnika z hnutia Taliban.

Poprední predstavitelia krajiny sa spolu s rodinami vojakov zúčastnili na smútočnom ceremoniáli na pražskom letisku, kam telá zosnulých priviezol armádny špeciál. Keď lietadlo pristávalo, po celej Českej republike sa rozozvučali zvony v kostoloch. Už na poludnie sa na ich počesť po celej krajine rozozneli na 140 sekúnd sirény.

Samovražedný útok sa odohral v nedeľu ráno, keď 36-ročný Martin Marcin, 28-ročný Kamil Beneš a 25-ročný Patrik Štěpánek, ktorých premiér Babiš označil za hrdinov, a ich kolegovia hliadkovali pri základni v Bagrame. Pri útoku utrpeli zranenia traja ďalší vojaci – jeden Američan a dvaja Afganci.

 

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej BabišMiloš Zeman
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy