Izrael pre nepokoje a násilnosti uzavrie hraničný priechod Erez s Pásmom Gazy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Izrael, pásmo Gazy
Demonštranti pália pneumatiky a izraelské jednotky sa ich snažia rozohnať slzným plynom v blízkosti hraníc s Pásmom Gazy, 17. august 2018 Foto: SITA/AP

JERUZALEM 19. augusta (WebNoviny.sk) – Izrael uzavrie hraničný priechod Erez s Pásmom Gazy určeným na dopravu osôb. V nedeľu to oznámil minister obrany Avigdor Lieberman. Uzavretie je reakciou na nedávne násilnosti v pohraničí.

Počas piatkových násilných protestov v pohraničí zomreli dvaja Palestínčania, ktorých zabila streľba zo strany izraelských ozbrojených síl, a 60 ďalších utrpelo zranenia. Protestujúci zapálili pneumatiky a hádzali na izraelských vojakov kamene a zápalné bomby. Vojaci odpovedali slzným plynom a streľbou.

K násilnostiam došlo v čase, keď sa Egypt pokúša sprostredkovať prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Ako informuje agentúra AP, predstavitelia hnutia sa stretávajú s egyptskými predstaviteľmi v Káhire, aby sa dohodli na detailoch prímeria.

Znepriatelené strany sa v uplynulých týždňoch takmer dostali do vážneho konfliktu, keď militanti vystreľovali na židovský štát rakety a on reagoval náletmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Avigdor Lieberman
Firmy a inštitúcie Hamás