U obžalovaných nešlo o úmyselné falšovanie japonských jenov, súd ich oslobodil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Súd
Foto: ilustračné, thinkstockphotos.com

BANSKÁ BYSTRICA 27. augusta (WebNoviny.sk) – Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes oslobodil spod obžaloby trojicu slovenských občanov, stíhaných za obzvlášť závažný zločin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v štádiu príprav.

Išlo o obchodovanie s falzifikátmi bankoviek neplatných japonských jenov. Podľa súdu v tomto prípade nejde o trestný čin. Verdikt nie je právoplatný, pretože prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry sa odvolala.

Obžalovaní od októbra 2016 mali možnosť získať od dvoch poľských občanov veľké množstvo kvalitných falzifikátov bankoviek neplatných japonských jenov. Išlo o japonskú menu vzor 1958, ktorej obeh sa skončil v roku 1986. Jeny však bolo možné ešte vymeniť v bankách bez časového obmedzenia, išlo o tzv. prekluzívne bankovky.

Banka platila na tri razy

Podľa obžaloby 49-ročný Roman O., 47-ročný Radoslav O. a a 44-ročný Patrik R. pôsobili aj s ďalšími osobami ako organizovaná skupina. Podarilo sa im od októbra 2016 do apríla 2017 získať 2 584 falzifikátov neplatných japonských jenov. Išlo o bankovky v nominálnej hodnote desaťtisíc jenov.

Roman O. potom 1 974 bankoviek odovzdal svojej manželke, ktorá falzifikáty postupne predložila v Hlohovci istej komerčnej banke. Na tri razy im banka vyplatila viac ako 160-tisíc eur.

Falzifikáty neplatných japonských bankoviek sa skupine podarilo vymeniť aj v ďalších bankách na Slovensku. Polícia mala operatívne poznatky, že v Bratislavskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji sa začali objavovať falzifikáty japonských jenov.

Skupinu odhalili po tom, ako v apríli 2017 jeden z obžalovaných za províziu päť percent chcel vymeniť tri bankovky japonskej meny vo VÚB. Tá ich odmietla, pretože bola upozornená na výskyt falzifikátov a muža zadržala polícia. Po odhalení obchodovania Národná banka Slovenska posúdila falzifikáty stupňom dva, ako nebezpečný falzifikát.

Kriminálna polícia vo Švajčiarsku

Obžalovaní popreli trestnú činnosť a tvrdili, že nevedeli, že ide o falzifikáty. Podľa obhajcu Daniela Lipšica preto nešlo u obžalovaných o úmyselný trestný čin. Japonskú menu išli meniť oficiálne a vedeli, že banky si pravosť peňazí budú overovať. Nakoniec skutočnosť, že ide o falzifikáty, zistila až kriminálna polícia vo Švajčiarsku.

Podľa senátu spôsob obchodovania s japonskými falošnými bankovkami bol zvláštny. Jeho aktéri nevedeli, že peniaze s portrétom japonského princa sú falošné. Opak tvrdil jeden zo zadržaných ako korunný svedok, ale iní svedkovia a ďalšie dôkazy boli v prospech obžalovaných. Tri bankové komerčné ústavy s ich nárokmi na náhradu škody odkázal súd na civilný proces.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel Lipšic
Firmy a inštitúcie Špecializovaný trestný súd SR