Prieskum ukázal, že vieme málo o následkoch pitia alkoholu tehotných a syndróme FAS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tehotná žena
Foto: ilustračné, thinkstockphotos.com

BRATISLAVA 8. septembra (WebNoviny.sk) – O následkoch pitia alkoholu počas tehotenstva sa stále málo vie. Ukázal to prieskum medzi odborníkmi zameraný na povedomie o syndróme FAS (fetálny alkoholový syndróm), ktorý postihuje deti žien, čo pili alkohol počas tehotenstva.

Ani v malom množstve

Pri príležitosti Medzinárodného dňa povedomia o fetálnom alkoholovom syndróme, ktorý pripadá na 9. septembra, ho uskutočnilo Centrum diagnostiky, terapie a prevencie FAS pri Katolíckej univerzite v Ružomberku na vzorke takmer 400 odborníkov z oblasti zdravotníctva, školstva a sociálnych služieb na Slovensku.

Ako vyplynulo z prieskumu, 40 percent slovenských odborníkov si pojem FAS pamätá zo štúdia na vysokej škole a v praxi ho zaregistrovala tretina z nich. Spolu 30 percent respondentov z oblasti školstva by vedelo urobiť vhodné vzdelávacie aktivity venované prevencii FAS na školách.

Viac ako polovica respondentov počas svojej praxe neodporučila tehotným pacientkam piť alkohol čo i len v malom množstve. Uvádza sa to v tlačovej správe k prieskumu, ktorú agentúre SITA poskytla Stanislava Šantová z agentúry PR Clinic.

Syndróm postihuje hlavne mozog

Verejnosti málo známa skratka FAS označuje súbor telesných a mentálnych vývinových chýb plodu, ktoré vznikajú následkom pitia alkoholických nápojov počas tehotenstva. Na nedostatočné povedomie verejnosti o tomto ochorení poukazujú aj staršie údaje.

„Slováci si uvedomujú, že obmedzenie pitia alkoholu sa týka všetkých žien, ktoré čakajú prírastok do rodiny, napriek tomu až 80 percent tehotných žien bol ponúknutý alkoholický nápoj. Až 65 percent žien sa dokonca so svojím gynekológom na tému možných účinkov alkoholu na plod počas tehotenstva vôbec nerozprávalo,“ informovala ďalej Šantová.

Podľa špecialistky na problematiku FAS z Centra diagnostiky, terapie a prevencie FAS Oľgy Okáľovej, syndróm FAS diagnostikujú lekári približne u 250 slovenských detí ročne. Bábätko s FAS „zaostáva výrazne v raste, má viditeľné zmeny na tvári a rôzne telesné odchýlky. Už po narodení sa u týchto detí prejavuje dráždivosť, poruchy spánku a zaostávanie vo vývine. Deti však trpia aj v ďalších rokoch svojho života, nakoľko FAS a jeho spektrum postihuje predovšetkým mozog ako centrálnu časť nervovej sústavy,“ cituje tlačová správa Okáľovú, ktorá dodáva, že diagnóze fetálny alkoholový syndróm sa dá predísť tak, že tehotná žena úplne prestane piť alkohol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia