Dostál považuje novelu Trestného poriadku za zákon na ochranu korupcie, Jarjabek a Kuciaňová mu oponovali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ondrej Dostál
Poslanec Ondrej Dostál (SaS). Foto: archívne, SITA/Marek Mrviš.

BRATISLAVA 14. septembra (WebNoviny.sk) – Zrušenie doterajšej povinnosti orgánov činných v trestnom konaní a súdov vybavovať aj anonymné podania považuje opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS) za spôsob, ako chrániť korupciu.

Povedal to v závere tretieho rokovacieho dňa 34. schôdze parlamentu počas rozpravy o koaličnom návrhu novely Trestného poriadku.

„Keď som si prečítal tento návrh a chcel som sa k nemu vyjadriť, tak najvýstižnejší názov mi napadol ako ‚zákon na ochranu korupcie‘. Návrh môže sťažiť boj s korupciou,“ uviedol a pýtal sa, prečo s takýmto návrhom prichádzajú práve teraz.

Dostál hovorí o politických tlakoch na políciu

„Anonymné podanie bude môcť orgán činný v trestnom konaní dať na bok a nebude povinný ho vybaviť. Nebude podstatný obsah podania, bude stačiť, ak bude anonymné, alebo ak budú údaje o dodávateľovi neúplné. To bude dôvod na to, aby ho orgány dali na bok,“ povedal Dostál.

Podľa Dostála je podstatný problém v politických tlakoch na políciu, prokuratúru, nie že by museli prejednávať veľa anonymných trestných oznámení. „Ak ide o neopodstatnené podanie, tak nemusí polícia ani dnes začať trestné stíhanie,“ uviedol. Je presvedčený o tom, že ak z oznámenia nevyplýva trestný čin, ani dnes sa ním nemusia orgány činné v trestnom konaní zaoberať.

„Aké anonymné podnety prichádzajú, na aké typy trestných činov? Keď Vás zbijú v noci v parku? Keď Vám vykradnú byt? Anonymné oznámenia majú logiku v situáciách, keď sa upozorňuje na konanie ľudí, ktorí sú pri moci,“ priblížil s tým, že obvinenia môžu byť aj falošné, ale je na posúdení orgánov, či informácie zakladajú dôvod na začatie trestného stíhania a majú podanie posudzovať podľa ich obsahu.

Heger z OĽaNO chce hľadať iné riešenie

Zároveň Dostál uviedol, že generálna prokuratúra, ministerstvo spravodlivosti, úrad vlády vyzývajú občanov, aby korupciu oznamovali, lebo chcú mať informácie, že dochádza ku korupčnej trestnej činnosti. „A vy návrhom zákona hovoríte, že to môžu orgány hádzať do koša,“ dodal Dostál.

Poslanec Eduard Heger z hnutia OĽaNO si myslí, že treba hľadať iné riešenie a nie úplne zrušiť anonymné podania. „Anonymita je citlivá hodnota. Preto, že ju niekto zneužíva, ju netreba hádzať do koša,“ povedal.

Poslanec a jeden z predkladateľov návrhu Dušan Jarjabek (Smer-SD) povedal Dostálovi, aby politicky prestal vydierať. „Anonym je svinstvo. Čosi, čo sa nedá zdôvodniť. Anonymy sa budú vyšetrovať, ak to niekto uzná za vhodné,“ povedal s tým, že ak niekto anonymne pošpiní niekoho meno, môže sa to s ním viesť ešte dlhý čas napriek tomu, že sa trestného činu nedopustil.

Podobne sa vyjadrila aj poslankyňa za SNS a spolupredkladateľka Magdaléna Kuciaňová, ktorá oponovala Dostálovi s tým, že v žiadnom prípade nejdú chrániť korupciu.

Novelu predložili koaliční poslanci

Vládni poslanci za strany Smer-SD, SNS a Most-Híd predložili na aktuálnu schôdzu návrh novely Trestného poriadku. Účelom tejto novely Trestného poriadku je posilniť vlastnú rozhodovaciu činnosť orgánov činných v trestnom konaní a súdov pri rozhodovaní o anonymných podaniach.

„Zrušenie doterajšej povinnosti orgánov činných v trestnom konaní a súdov vybavovať aj anonymné podania a podania, ktoré sú označené nepravdivými, neúplnými alebo neoveriteľnými údajmi o totožnosti odosielateľa, prispeje na jednej strane k zefektívneniu činnosti orgánov činných v trestnom konaní a súdov a na strane druhej k ochrane práv a zákonom chránených záujmov dotknutých osôb pred šikanóznymi anonymnými podaniami. Uvedené sa týka aj anonymných trestných oznámení,“ uviedli v predkladacej správe.

V súčasnosti, ak je podané anonymné trestné oznámenie a orgán činný v trestnom konaní zistí, že je potrebné ho doplniť, nemôže postupovať‘ zákonom ustanoveným spôsobom, t. j. oznamovateľa nemôže predvolať na doplnenie alebo spresnenie trestného oznámenia, nemôže si od neho vyžiadať potrebné písomné podklady, ani ho v zákonom ustanovenej lehote informovať, akým spôsobom bola vec ukončená.

Prijatím navrhovanej právnej úpravy sa podľa koaličných poslancov eliminuje zbytočné zaťaženosť orgánov činných v trestnom konaní a súdov vybavovaním rôznych neopodstatnených anonymných podaní.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan JarjabekEduard HegerOndrej Dostál
Firmy a inštitúcie Most-HídNR SR Národná rada Slovenskej republikySMER-SDSNS Slovenská národná strana