Trump varuje Moskvu pred presunom systémov protivzdušnej obrany do Sýrie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump
Americký prezident Donald Trump Foto: SITA/AP

NEW YORK 25. septembra (WebNoviny.sk) – Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa varuje Rusko, že poskytnutie moderných systémov protivzdušnej obrany Sýrii je „veľkou chybou“, ktorú by malo zvážiť.

Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton sa v pondelok vyjadril, že systémy protivzdušnej obrany S-300 by boli „značnou eskaláciou“ už aj tak napätej situácie v regióne.

Zostrelené ruské lietadlo v Sýrii

Minister zahraničných vecí Mike Pompeo zase oznámil, že na túto záležitosť upozorní aj na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov.

Rusko oznámilo, že do Sýrie pošle moderné systémy protivzdušnej obrany v pondelok. Jeho krok pritom nasleduje po tom, čo v Sýrii minulý týždeň zostrelili ruské lietadlo. Šlo o raketu sýrskej armády, pričom na palube lietadla zomrelo 15 ľudí.

Moskva viní Izrael

Rusko v tejto záležitosti viní Izrael, ktorého stíhačky vraj ruský stroj „vytlačili“ do dráhy rakety. Izraelské lietadlá pred zostrelením ruského stroja útočili na ciele v Sýrii, údajne sa pokúšali zabrániť dodávke zbraní pre Iránom podporované militantné hnutie Hizballáh.

„V oblasti máme americké jednotky, o ktoré máme obavy. Izraelčania majú legitímne právo na sebaobranu proti iránskemu agresívnemu správaniu a o čo sa všetci snažíme je zmiernenie napätia, zníženie pravdepodobnosti nových veľkých nepriateľských akcií,“ povedal Bolton s tým, že to je dôvod, prečo prezident poskytnutie systému nazval veľkou chybou.

Ako tiež uviedol, USA budú udržiavať v Sýrii vojenskú prítomnosť dovtedy, až kým tam bude vojensky prítomný Irán. „Neodídeme odtiaľ, pokiaľ budú iránske jednotky za hranicami Iránu,“ dodal.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TrumpJohn BoltonMike Pompeo