Sorosova nadácia žaluje Maďarsko za zákony obmedzujúce mimovládne organizácie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Germany Soros
Finančník George Soros. Foto: archívne, SITA/AP

BUDAPEŠŤ 25. septembra (WebNoviny.sk) – Nadácia otvorenej spoločnosti, ktorú založil americký miliardár a filantrop maďarského pôvodu George Soros, zažalovala Maďarsko za jeho najnovšie zákony o migrácii, ktoré okrem iného obmedzujú občianske skupiny pracujúce s utečencami a žiadateľmi o azyl. Urobila tak na Európskom súde pre ľudské práva aj na maďarskom ústavnom súde.

Riaditeľ právneho tímu Iniciatívy pre spravodlivosť zmienenej nadácie James Goldston sa pre agentúru The Associated Press (AP) vyjadril, že ich právne kroky sú zamerané na boj proti zákonom, „ktoré sú určené na zastrašovanie a umlčiavanie nezávislých hlasov v Maďarsku“.

V júni maďarský parlament prijal balíček zákonov označovaný ako „Stop Soros“, ktorý kriminalizuje pomoc utečencom. V júli zase poslanci schválili 25-percentnú daň na finančnú alebo materiálnu podporu skupín podporujúcich migráciu. Nadácia otvorenej spoločnosti podporuje niektoré mimovládne skupiny, ktorých sa tieto protiimigračné zákony z dielne vlády premiéra Viktora Orbána dotýkajú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe George SorosViktor Orbán
Firmy a inštitúcie ESĽP Európsky súd pre ľudské práva