Rusko žaluje Športový arbitrážny súd aj IAAF, žiada zrušiť sankcie za doping

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rusko, doping
Foto: ilustračné, SITA/AP.

LAUSANNE 26. septembra (WebNoviny.sk) – Všeruská federácia ľahkej atletiky (VFLA) na Športovom arbitrážnom súde (CAS) žiada zrušenie sankcií za dopingový škandál v tamojšom športe.

Dopingová aféra

Medzinárodný strešný orgán IAAF suspendoval ruských pretekárov v novembri 2015 pre rozsiahle štátom podporované porušovanie antidopingových štandardov. Niekoľko športovcov dostalo individuálne výnimky, ale musí štartovať pod neutrálnou vlajkou. Rusi podali návrh po minulotýždňovom začlenení národného antidopingového orgánu (RUSADA) do štruktúr Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

V žalobe žiadajú vyňať podmienky: priznať vinu a prístup do moskovského laboratória. Obe už skôr požadovala WADA v súvislosti s opätovným prijatím RUSADA. „Z nášho pohľadu nie je spravodlivé zahrnúť tieto podmienky, pretože ich plnenie nie je v našich kompetenciách,“ uviedol v stanovisku prezident VFLA Dmitrij Šľachtin.

Z podmienok nepoľavia

IAAF uviedla pre agentúru AP, že od ruskej strany obdržala požiadavku na bezodkladné zrušenie suspendácie. Rozhodnutie WADA považuje za potenciálny precedens, ale zo svojich podmienok nepoľaví.

„IAAF od začiatku stanovila vlastné podmienky, ktoré vypracovala nezávislá komisia. Stojíme si za nimi a sme si istí našou právnou pozíciou. Sme pripravení brániť sa akejkoľvek snahe prelomiť suspendáciu, či to bude na pôde CAS alebo inde. Ak chce VFLA opäť figurovať v našej organizácii, musí splniť uložené povinnosti,“ uviedla IAAF.

Na olympijských hrách v Riu de Janeiro 2016 povolili účasť jedinej atlétke Darii Klišinovovej, v súťaži diaľkárok obsadila deviate miesto. Odvtedy IAAF udelila výnimky niekoľkým desiatkam Rusov, ktorí vystupujú pod označením „autorizovaní neutrálni športovci“. Všetci museli dokázať svoju dopingovo bezúhonnú minulosť. Na vlaňajších MS získali šesť medailí, vrátane zlatej výškarky Marie Lasickiené.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie CAS Športový arbitrážny súdWADA Svetová antidopingová agentúra