Matovič je podľa smeráka Jarjabka tak sprofanovaný, že jeho návrhy netreba brať vážne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Igor Matovič, Dušan Jarjabek
Zľava: Igor Matovič a Dušan Jarjabek. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková.

BRATISLAVA 6. októbra (WebNoviny.sk) – Predsedu OĽaNO Igora Matoviča netreba podľa poslanca Smeru a šéfa parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušana Jarjabka brať vážne.

Jarjabek hovorí o povinnostiach

„NR SR má 149 poslancov a Matoviča. Matovič je tak sprofanovaný, že jeho návrhy netreba brať vážne,“ povedal v sobotu pre agentúru SITA Jarjabek v súvislosti s návrhom OĽaNO, ktoré prichádza do parlamentu na zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov. Podľa Jarjabka problém zvyšovania platov bude riešiť Koaličná rada a nie Matovič.

Jarjabkovi sa však nepáči, že všetci hovoria o zvyšovaní platov poslancov, ale nik nehovorí o ich povinnostiach. „Predsa od práce sa odvíja nejaká odmena. Každý hovorí o odmene za prácu, ktorú nikto nepozná,“ uviedol Jarjabek s tým, že on na príprave zákona pracuje v spolupráci s vysokými školami štyri mesiace.

Návrh Matovičovho OĽaNO

OĽaNO na októbrovú schôdzu Národnej rady SR predkladá návrh novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky.

„Hlavným účelom návrhu zákona je snaha predísť výraznému zvýšeniu platov niektorých ústavných a iných verejných činiteľov, predovšetkým politikov, v celkovej výške približne tri milióny eur formou ich ‚zmrazenia‘, a to v situácií, keď verejný dlh Slovenskej republiky stále dosahuje historické maximá (aktuálne 43,2 miliardy eur oproti 19,5 miliardy eur v roku 2008),“ uvádzajú v dôvodovej správe k návrhu s tým, že ak nepríde k zmrazeniu platov od nového roku, príjem poslanca bývajúceho mimo Bratislavský kraj, ktorých je výrazná väčšina, by vzrástol spolu s paušálnymi náhradami o 1 290 eur. To považuje hnutie OĽaNO za neoprávnené a nesprávne.

Návrh zákona v tomto ohľade podľa predkladateľov nadväzuje na obdobné legislatívne návrhy vládnej strany Smer-SD z rokov 2012 až 2017, ktorá ich v rokoch 2012 a 2013 presadzovala dokonca v skrátenom legislatívnom konaní s odôvodnením, že štátu hrozia značné hospodárske škody, pokiaľ by k takémuto zmrazeniu platov nedošlo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan JarjabekIgor Matovič
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSMER-SD