Prezident Kiska poďakoval polícii za zásah v kauze Kuciak, kritizoval však novelu o policajnom zbore

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Andrej Kiska. Foto: archívne, SITA/Branislav Bibel.

BRATISLAVA 10. októbra (WebNoviny.sk) – Prezidenta Andreja Kisku mrzí, že dôvera v políciu je na Slovenku oslabovaná kauzami. Uvádza sa to vo vyhlásení prezidenta pri príležitosti návštevy protiteroristického cvičenia Atlas Common Challenge 2.0, ktoré sa v stredu uskutočnilo v Komárne.

Podľa hlavy štátu napríklad útvar osobitného určenia Lynx Commando v stredu na cvičení ukázal, že v polícii má Slovensko špičkových ľudí, ktorí berú svoju prácu ako poslanie. Zároveň sa im poďakoval aj za zásah proti osobám podozrivým z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Podozrenie z únosu Vietnamca

„Som presvedčený, že v polícii pracujú tisícky vynikajúcich policajtov,“ povedal prezident s tým, že jednotlivci v polícii, ktorí chránia „vyvolených“, znehodnocujú prácu svojich kolegov a oslabujú dôveru ľudí v políciu.

„Veľa otáznikov vyvolávala aj neochota vyšetrovať podozrenie z únosu občana Vietnamu za pomoci našich štátnych orgánov,“ povedal Kiska.

Z polície podľa prezidenta musíme vybudovať organizáciu, ktorej budú ľudia dôverovať. „Je nesmierne dôležité, aby vedenie polície, ministerstvo, ale aj vláda vyslali jasné signály, že poctiví policajti, vyšetrovatelia aj prokurátori majú voľné ruky v tom, aby si robili svoju prácu. Slovensko tiež potrebuje skutočne nezávislú policajnú inšpekciu a vedenie polície, voči ktorému bude možné vyvodiť zodpovednosť,“ zdôraznil.

Zmeny sú nedostatočné

Z tohto pohľadu považuje Kiska podľa vlastných slov zatiaľ navrhované zmeny v zákone o policajnom zbore za nedostatočné a v prípade odvolávania policajného prezidenta za škodlivé.

„Návrh, v ktorom na zvolenie policajného prezidenta stačí väčšina, ale odvolanie vyžaduje dohodu s opozíciou, je len nástrojom na betónovanie svojich ľudí v mocenských pozíciách,“ dodal prezident.

Podľa novely zákona z dielne ministerstva vnútra má po novom policajného prezidenta vymenovať do funkcie minister vnútra na základe výberového konania a po verejnom vypočutí v parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť, ak výbor odporučí jeho vymenovanie.

Komisia má sedem členov

Funkčné obdobie šéfa polície má byť štvorročné, pričom sa o funkciu môže uchádzať ešte jedenkrát. Komisia, ktorá má posudzovať kandidátov do funkcie policajného prezidenta, má podľa novely sedem členov.

„Dvoch členov komisie menuje minister vnútra a po jednom členovi komisie menuje generálny prokurátor, prezident Policajného zboru, riaditeľ úradu inšpekčnej služby, rektor Akadémie Policajného zboru a odborový orgán, ktorý má najviac členov z príslušníkov Policajného zboru,“ uvádza sa v dokumente, ktorý už odobrila vláda.

V prípade zámeru odvolať policajného prezidenta z funkcie musí minister vnútra svoj návrh po novom odôvodniť a následne ho musí odporučiť branno-bezpečnostný výbor aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaJán Kuciak
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR