Firmy v Európe skrátili splatnosť faktúr na 34 dní, medzi západom a východom je však rozdiel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Faktúry
Foto: ilustračné, Getty Images

BRATISLAVA 13. októbra (WebNoviny.sk) – Spoločnostiam v Európe sa za posledný rok podarilo skrátiť splatnosť faktúr o jeden deň. Kým v roku 2017 požadovali peniaze do 35 dní, v roku 2018 to už bolo len 34 dní.

Rozdiel medzi východom a západom

Medzi východnou a západnou časťou Európy sú však stále veľké rozdiely. Vyplýva to z reprezentatívnej štúdie „European Payment Practices 2018“, ktorú vypracovala spoločnosť EOS KSI. Tá dodala, že firmy v Európe skracujú splatnosti faktúr pre koncových, ale aj pre biznisových zákazníkov.

Vo všeobecnosti platí, že čím majú firmy kratšie lehoty, tým väčšia je šanca, že im zákazníci aj reálne zaplatia. Preto sa nemožno čudovať, že splatnosti upravujú, hoci ich zákazníkom to niekedy môže prekážať,“ vysvetlil obchodný riaditeľ spoločnosti EOS KSI Slovensko Peter Hetteš.

Ochota faktúry zaplatiť

Firmy na západe majú priemernú splatnosť 31 dní, tie vo východnej časti o štyri dni viac.

Medzi firmami v jednotlivých častiach Európy tak podľa EOS KSI vidieť veľké rozdiely aj naďalej, kedy krajiny ako Slovensko, Česko, Maďarsko, Chorvátsko, Grécko či Rumunsko sú k zákazníkom a biznis partnerom stále ústretovejšie ako štáty na západ od nich.

Rozdiely vidieť aj pri samotnej ochote faktúry zaplatiť. V západnej časti Európy dostávajú firmy až 81 percent platieb načas, na východe len 78 percent. „Lepšie výsledky majú aj pri úplných neplatičoch, na západe firmám nikdy neprídu dve percentá platieb, na východe sú to tri percentá,“ dodal Hetteš.

 

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať