Krajina musí uznať svoju bolestivú minulosť, ospravedlnil sa premiér Morrison obetiam zneužívania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Scott Morrison
Austrálsky premiér Scott Morrison (v strede) sa v pondelok oficiálne ospravedlnil detským obetiam sexuálneho zneužívania na pôde parlamentu v Canberre. Foto: SITA/AP

SYDNEY 22. októbra (WebNoviny.sk) – Austrálsky premiér Scott Morrison sa v pondelok oficiálne ospravedlnil detským obetiam sexuálneho zneužívania. Ako povedal, krajina musí uznať svoju bolestivú minulosť a ospravedlniť sa.

Emocionálny prejav predniesol na pôde parlamentu v Canberre pred stovkami dnes už dospelých obetí. Premiér pripustil, že Austrália ich nedokázala „počúvať, veriť im a zabezpečiť spravodlivosť„. „Je nám to ľúto,“ uviedol Morrison.

Správa osobitnej kráľovskej komisie zverejnená v decembri odhalila viac než 17-tisíc prípadov sexuálneho zneužívania zo strany vládnych aj cirkevných predstaviteľov, súkromných inštitúcií i prominentov. Bola výsledkom štvorročného vyšetrovania, ktoré vynieslo na povrch dovtedy neznáme skutočnosti.

K najprominentnejším osobám, ktorých sa škandál dotkol, patria napríklad kardinál George Pell či bývalý arcibiskup z Adelaide Philip Wilson.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe George PellPhilip WilsonScott Morrison