Rakúsko nepodpíše globálny pakt o migrácii, podobné rozhodnutie už urobilo aj Maďarsko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci, migranti
Foto: ilustračné, SITA/AP.

BERLÍN 31. októbra (WebNoviny.sk) – Rakúska vláda nepodpíše globálny pakt o migrácii Organizácie Spojených národov (OSN).

Dôvodmi sú okrem iného obavy o suverenitu a tiež ilegálna migrácia. Ešte v lete pritom podobné rozhodnutie oznámilo Maďarsko.

Pakt o migrácii

Globálny pakt o bezpečnej, riadenej a pravidelnej migrácii predstavuje „právne nezáväzný kooperačný rámec“, ktorého cieľom je podpora „medzinárodnej spolupráce medzi relevantnými účastníkmi v oblasti migrácie, uznávajúc, že žiaden štát sa nemôže migráciou zaoberať sám a potvrdzuje zvrchovanosť štátov a ich povinnosti vyplývajúce z medzinárodného práva“.

Dokument, ktorý dokončili v júli, by mali formálne prijať v decembri v marockom Marrákeši. Kancelár Sebastian Kurz a vicekancelár Heinz-Christian Strache podľa rakúskej tlačovej agentúry APA oznámili, že krajina pakt nepodpíše a ani do Maroka nevyšle svojho oficiálneho zástupcu.

Nesúhlasia ani Maďari

Ako jeden z dôvodov uviedli obavy z možného stierania rozdielov medzi legálnou a nelegálnou migráciou. „Na niektoré body sa pozeráme kriticky a obávame sa ohrozenia našej národnej suverenity,” vyjadril sa Kurz.

„Niektoré časti sa diametrálne líšia od našich postojov,” doplnil ho Strache, ktorý je predsedom nacionalistickej a protiimigračnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), s tým, že „migrácia nie je a nesmie sa stať ľudským právom”. „Nesmie sa stať, že niekto získa právo na migráciu z dôvodu klímy alebo chudoby,” skonštatoval.

V septembri 2016 všetkých 193 členských štátov OSN prijalo deklaráciu o tom, že žiadna krajina nemôže riešiť medzinárodnú migráciu sama a súhlasili so spustením procesu vedúceho k prijatiu globálneho paktu v roku 2018. Vlani v decembri však Spojené štáty oznámili, že ukončujú spoluprácu na rokovaniach a v júli oznámilo odstúpenie od procesu aj Maďarsko.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Heinz Christian StracheHeinz-Christian StracheSebastian Kurz
Firmy a inštitúcie FPÖ Slobodná strana RakúskaOSN Organizácia Spojených národov