Čistý deň vrátil Trnavskému samosprávnemu kraju časť priestorov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Čistý deň
Foto: ilustračné, SITA/Martin Havran.

TRNAVA 7. novembra (WebNoviny.sk) – Trnavský samosprávny kraj si prebral od neziskovej organizácie Čistý deň budovu a pozemky v Galante – Hodoch, ktoré užívala na základe nájomnej zmluvy.

Stalo sa tak po vypovedaní tejto zmluvy a uplynutí trojmesačnej výpovednej doby. Čistý deň využíval priestory pre svoje resocializačné stredisko, v ktorom sa staral o drogovo závislých mladých ľudí.

Druhú budovu odmietajú vrátiť

Čistý deň využíva v Galante – Hodoch na základe zmluvy o výpožičke aj druhú budovu, ktorú odmieta župe vrátiť.

„Trnavský samosprávny kraj z tohto dôvodu poslal zariadeniu výzvu na vypratanie nehnuteľnosti. Ak sa tak nestane v stanovenom čase, trnavská župa sa bude domáhať vypratania nehnuteľnosti súdnou cestou,“ informoval Jaroslav Vacek z Úradu Trnavského samosprávneho kraja.

O ukončení dlhoročných zmlúv o výpožičke a nájme priestorov Čistému dňu rozhodli poslanci Trnavského samosprávneho kraja v júni tohto roku.

Kauzu Čistý deň otvorila Blahová

Samosprávny kraj plánuje priestory využiť na rozšírenie nedostatkových sociálnych služieb, predovšetkým typu špecializovaných zariadení. Takéto zariadenia poskytujú služby pre všetky vekové kategórie osôb napríklad s Parkinsonovou chorobou, Alzheimerovou chorobou, schizofréniou či demenciou.

Trnavský samosprávny kraj a nezisková organizácia Čistý deň sa na výpožičke prvých nehnuteľností dohodli ešte v roku 2005. Kraj sa zaviazal po pätnástich rokoch užívania nehnuteľnosti predať neziskovke za jednu korunu. V roku 2013 uzatvorili nájomnú zmluvu na ďalšie priestory, zmluva bola pôvodne podpísaná do roku 2023.

Čistý deň čelil v ostatných dvoch rokoch viacerým podozreniam v súvislosti so sexuálnym zneužívaním. Kauzu otvorila poslankyňa Národnej rady SR Natália Blahová. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vo februári tohto roku zrušilo neziskovej organizáciu akreditáciu, rozhodnutie nadobudlo účinnosť 7. marca tohto roku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Natália Blahová
Firmy a inštitúcie TTSK Trnavský samosprávny kraj (VÚC)