V Bogote zachránili desiatky žien zo zajatia, zločinecká sieť ich využívala ako sexuálne otrokyne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
zajatie, žena

BOGOTA 23. novembra (WebNoviny.sk) – Kolumbijské úrady zachránili viac ako 40 Venezuelčaniek, ktoré zločinecká sieť využívala ako „sexuálne otrokyne“, držala ich v zajatí a nútila ich k prostitúcii.

Členovia skupiny zajali ženy v meste Cúcuta v kolumbijsko-venezuelskom pohraničí a odtiaľ ich previezli do Bogoty, kde im skonfiškovali dokumenty. Ženy potom museli 20 dní vykonávať sexuálne služby, aby si „odpracovali“ odvoz, uviedli úrady.

Zakázali im pohyb a dávali pokuty za meškanie

Generálny prokurátor Nestor Martinez priblížil, že ženy sa mohli slobodne pohybovať len 15 minút denne a dostali pokutu, ak sa vrátili neskoro. Ako tiež uviedol, šéf zločineckej siete zamestnal údajného lekára, ktorý u žien vykonal potraty, v prípade, že otehotneli. „Je to úplne odporné,“ skonštatoval Martinez.

Bogotský tajomník pre bezpečnosť Jairo Garcia informoval, že približne polovicu žien zachránili v Bogote, zatiaľ čo zvyšok v Cúcute. Mnohé z nich podľa neho skupina nalákala na to, že im dá jedlo a peniaze.

García okrem iného uviedol, že sa o ženy starajú ako o obete a poskytujú im humanitárnu pomoc. Ich záchrana bola súčasťou väčšej operácie, v rámci ktorej zadržali 144 ľudí, pričom minimálne jedného za obchodovanie s ľuďmi.

Tip od agenta

Martinez sa vyjadril, že Venezuelčanky mohli zachrániť aj skôr, ale agent z kolumbijskej agentúry pre prisťahovalectvo dal zločineckej sieti tip, že sa na ňu chystá razia. Prokurátor nemenoval agenta, ale sľúbil, že ho potrestajú.

Podľa dát Organizácie Spojených národov z Venezuely emigrovali viac ako tri milióny ľudí. Do Kolumbie pritom prišlo najviac Venezuelčanov, ako do ostatných krajín. Mnohí Venezuelčania prichádzajú s minimom majetku, ktorý sa niekedy zmestí len do jedného kufra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať