Trump nemá rád agresiu a pre konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou možno zruší stretnutie s Putinom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimir Putin, Donald Trump
Zľava: Americký prezident Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin počas summitu v Helsinkách 16. júl 2018 Foto: archívne, SITA/AP,
  • aktualizované 28. novembra 11:30

WASHINGTON 28. novembra (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump možno zruší plánované stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Dvojica by sa mala zísť počas samitu G20 v Argentíne.

Šéf Bieleho domu v rozhovore pre The Washington Post uviedol, že schôdzku možno zruší pre nedávny konflikt v Kerčskom prielive.

Nechce žiadnu agresiu

Trump očakáva správu od svojho bezpečnostného tímu a následne sa rozhodne, či sa s Putinom stretne. „Možno to stretnutie napokon nebude,“ uviedol americký politik. „Nemám rád agresiu. Nechcem žiadnu agresiu,“ dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin je na plánované stretnutie aj naďalej pripravený. Jeho hovorca Dmitrij Peskov v stredu novinárom povedal, že stretnutie sa uskutoční a Rusko zatiaľ nedostalo od Spojených štátov „žiadne iné informácie„.

Trump sa počas víkendu v Argentíne stretne aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Obe krajiny majú medzi sebou obchodné spory, ktoré by mohlo stretnutie prezidentov pomôcť vyriešiť. Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že nedávny telefonický rozhovor politikov o obchodných a iných záležitostiach bol „neobyčajne pozitívny“.

Stretnutia so svetovými lídrami

Trumpov bezpečnostný poradca John Bolton potvrdil, že s prezidentom sa tiež stretnú nemecká kancelárka Angela Merkelová, japonský premiér Šinzó Abe, argentínsky prezident Mauricio Macri, juhokórejský prezident Mun Če-in, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a indický premiér Narendra Modi.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabee Sanders sa vyjadrila, že Trump bude mať možnosť upevniť vzťahy s inými svetovými lídrami a podporiť globálny ekonomický systém založený na „voľnom, férovom a recipročnom obchode„.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováDmitrij PeskovDonald TrumpJohn BoltonMun Če-inRecep Tayyip ErdoganŠinzo AbeTayyip ErdoganVladimir Putin