Parlament schválil smernicu Európskej únie o zdaňovaní aj zmeny v zákone o finančnej kontrole

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlajka, zástava, Európska únia
Foto: ilustračné, www.thinkstockphotos.com

BRATISLAVA 5. decembra (WebNoviny.sk) – Poslanci Národnej rady SR v stredu schválili viaceré návrhy rezortu financií. Medzi nimi aj návrh zákona o pravidlách riešenia sporov týkajúcich sa zdanenia, ktorý je transpozíciou smernice Európskej únie.

Tá dáva návod a postupy ako riešiť vzniknuté spory v medzinárodnom zdaňovaní. Zákon po podpise prezidentom nadobudne účinnosť 1. júla budúceho roku.

Hlavné zainteresované strany

Zákon sa podľa ministerstva financií zameriava na daňové subjekty, najmä na podniky a spoločnosti ako hlavné zainteresované strany, ktorých sa situácie zdanenia dotýkajú.

„Transponovaná smernica, a teda aj návrh zákona, vychádza z platných pravidiel arbitrážneho procesu, avšak rozširuje sa jeho pôsobnosť aj na oblasti, na ktoré sa v súčasnosti nevzťahuje, a pridáva vykonávacie prvky zamerané na riešenie hlavných zistených nedostatkov v súvislosti s vykonávaním a účinnosťou pravidiel riešenia sporov,“ uvádza sa v materiáli.

Parlamentom prešli aj zmeny v zákone o finančnej kontrole a audite, ktoré podľa rezortu financií vyplývajú z aplikačnej praxe a majú za cieľ zefektívniť postup výkonu finančnej kontroly a auditu.

Schodok verejných financií historicky klesol

Prijatím návrhu sa do systému finančnej kontroly a auditu zapracujú zmeny súvisiace najmä s podnetmi, ktoré boli od účinnosti zákona Ministerstvu financií SR predkladané zo strany fyzických osôb alebo právnických osôb vykonávajúcich finančnú kontrolu alebo audit, a ktoré vyplynuli zo samotnej činnosti sekcie auditu a kontroly Ministerstva financií SR.

Národná rada SR v stredu schválila aj súhlas pre ministra financií pred hlasovaním o aktualizácii kľúča na určenie príspevkov v Rade guvernérov Európskeho mechanizmu pre stabilitu.

Parlament odsúhlasil aj Súhrnnú výročnú správu Slovenskej republiky za rok 2017, podľa ktorej schodok verejných financií v roku 2017 klesol na dovtedy historicky najnižšiu úroveň 0,8 % HDP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Kažimír
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR