S komunálnymi voľbami prišli desiatky sťažností, medzi nimi aj na výsledky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Komunálne voľby 2018 na Slovensku
Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková.

KOŠICE 5. decembra (WebNoviny.sk) – Plénum Ústavného súdu SR (ÚS SR) na stredajšom neverejnom zasadaní rozhodlo o ďalších dvadsiatich volebných sťažnostiach súvisiacich s komunálnymi voľbami, ktoré sa konali 10. novembra.

Z tohto počtu na ďalšie konanie prijal desať sťažností, deväť odmietol a konanie o jednej sťažnosti zastavil. Vyplýva to z tlačovej správy ústavného súdu. Plénum ÚS vrátane stredajších prerokovalo 36 volebných sťažností, pričom ich eviduje 89.

Sťažnosti aj proti výsledkom volieb

Na ďalšie konanie prijal sťažnosti namietajúce neústavnosť a nezákonnosť volieb primátora mesta Nemšová, starostu obce Pavlovce nad Uhom, starostu obce Svinia, starostu obce Ľuboriečka. Na ďalšie konanie prijal aj sťažnosť fyzickej osoby a politického hnutia OĽaNO, ktorou namietali neústavnosť a nezákonnosť volieb poslancov Mestského zastupiteľstva Tvrdošín. Prerokuje a rozhodne aj o sťažnosti viacerých fyzických osôb a politických subjektov proti výsledku volieb starostu a poslancov v obci Muránska Dlhá Lúka.

Rozhodne aj o volebných sťažnostiach namietajúcich neústavnosť a nezákonnosť volieb starostu v obci Kanianka, starostu v obci Tichý Potok, starostu obce Čierny Balog. ÚS prijal na ďalšie konanie sťažnosť L.S., ktorou namietal neústavnosť a nezákonnosť volieb starostu obce Žehňa a zároveň vydal rozhodnutie, že miestna volebná komisia v Žehni je povinná zdržať sa vydania osvedčenia o zvolení za starostu obce Žehňa do rozhodnutia vo veci.

Takmer deväťdesiat sťažností

Plénum ústavného súdu v stredu odmietlo pre zjavnú neopodstatnenosť, alebo pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí sťažností namierené voči voľbám v obci Dolné Sŕnie, starostu v obci Bžany, primátora a poslancov v Púchove, starostu v obci Rišňovce, starostu v obci Hriadky, starostu a poslancov v obci Zvar, starostu obce Bartošová Lehôtka, starostu obce Veľký Biel, starostu a poslancov v obci Suchá Hora. ÚS zastavil konanie o sťažnosti, ktorou občan namietal nezákonnosť a neústavnosť volieb v obci Vyšný Orlík.

Ústavný súd eviduje 89 sťažností pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do orgánov územnej samosprávy konaných 10. novembra 2018. V 84 sťažnostiach sú navrhovateľmi fyzické osoby a v piatich sťažnostiach sú navrhovateľmi politické strany. Znenie volebných sťažností, ako aj rozhodnutia nájdu záujemcovia na internetovej stránke Ústavného súdu SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR