Tretina Slovákov nevie čeliť nečakaným finančným výdavkom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peňaženka, peniaze,
Ilustračné foto. pixabay.com

Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat boli na tom v roku 2017 najhoršie ľudia v Litve, najlepšie boli na tom Malťania.

Vyše tretina Slovákov nevie čeliť nečakaným finančným výdavkom. V medziročnom porovnaní však počet tých, ktorí majú finančnú tieseň v prípade pokazenia auta, práčky alebo choroby či úrazu, dlhodobo klesá. Kým v roku 2016 ich bolo takmer 38 %, vlani ich počet klesol na necelých 35 %. Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat boli na tom za rok 2017 najhoršie ľudia v Litve (59,9 %), Chorvátsku (56,2 %) a Bulharsku (53,2 %).

Najohrozenejšou skupinou sú slobodní rodičia

Najlepšie boli na tom Malťania (15,8 %), Švédi (19,7 %), Luxemburčania (20,4 %) a Rakúšania (20,6 %). V rámci celej EÚ je nečakanými výdavkami ohrozená v priemere tretina obyvateľov. Najohrozenejšou skupinou sú slobodní rodičia s nezaopatreným dieťaťom. Zvládnuť neplánované výdavky má problém vyše každý druhý (57 %). „Aj v prípade Slovenska sú najohrozenejšou skupinou slobodné ženy a matky, prípadne otcovia, ktorí sú na starostlivosť o dieťa sami,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Podiel osôb, ktoré nie sú schopné čeliť neočakávaným finančným výdavkom, v roku 2017 v EÚ klesol v porovnaní s rokom 2016 o 2,5 %. Všetky krajiny zaznamenali pokles, s výnimkou Estónska, kde bol nárast o 4,7 %, a Dánska s nárastom o 0,6 %. Najväčšie poklesy boli zaznamenané v Maďarsku (-19,3 %), na Cypre (-6,5 %), na Malte (-5,0 %) a v Slovinsku (-4,6 %). Slovensko si medziročne polepšilo o 3,3 %.

Sporenie môže pomôcť

Kľúčom k zvládnutiu nečakaných výdavkov je postupne si sporiť a tak si vytvoriť finančnú rezervu. Sporenie by malo byť pravidelné a úspory treba držať na osobitnom účte mimo peňazí, z ktorých uhrádzate bežné výdavky. „Najjednoduchším spôsobom je nastaviť si trvalý príkaz hneď po výplatnom termíne, aby sme sporili z toho, čo máme na začiatku a nie až z toho, čo nám zostane na konci mesiaca. Môže sa totiž stať, že nám nezostane nič,“ dopĺňa Buchláková.

Ľudia, ktorí sú si berú hypotéku či iný typ úveru, sa môžu pre prípad nepriaznivej situácie zasa poistiť. Poistenie im pomôže so splácaním v prípade invalidity, straty zamestnania, dlhodobej PN či smrti. „V praxi si svoju hypotéku poistí zhruba tretina ľudí, pri spotrebných úveroch sú to až tri štvrtiny,“ uzatvára Buchláková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EurostatSlovenská sporiteľňa