Vo Vysokých Tatrách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, sneh si zachoval prachový charakter

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vysoké Tatry
Foto: ilustračné, facebook.com/hzs.sk

BRATISLAVA 19. decembra (WebNoviny.sk) – Na horách bolo v stredu ráno jasno, teplota vzduchu sa pohybovala od -11 do -5°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Počas poslednej periódy sneženia pripadlo na horách 25 – 65 cm nového snehu, zväčša na trávnatý alebo skalnatý podklad.

Teplota pod bodom mrazu

Odvtedy je teplota stále pod bodom mrazu, takže si sneh na niektorých miestach zachoval ešte prachový charakter. Inde vplyvom vetra vznikli snehové dosky s tvrdým povrchom hlavne na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch.

V žľaboch najvyšších polôh sa nachádza väčšie množstvo snehu s hrúbkou 0,5 až jeden meter a na vetrom exponovaných miestach bol sneh sfúkaný na tvrdý podklad. Výška snehu dosahuje v stredných polohách (1 500 m) do 50 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 35 až 75 cm.

Hrozba lavín klesá

V najvyšších polohách Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej stupnice. V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach trvá malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň.

Nebezpečenstvo lavín hrozí na záveterných svahoch a žľaboch, svahoch pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií a pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne.

Lavínové nebezpečenstvo klesá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie HZS Horská záchranná služba