Rus, Američanka a Nemec sa vrátili na Zem po viac ako šiestich mesiacoch vo vesmíre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kazachstan, IS, NASA
Ruská raketa Sojuz pristála v zasneženom Kazachstane o 11:02 tamojšieho času. Na jej palube sa nachádzali Rus Sergej Prokopjev, Serena Aunon-Chancellor z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a Alexander Gerst z Nemecka. 20. december 2018 Foto: SITA/AP

MOSKVA 20. decembra (WebNoviny.sk) – Trojica astronautov sa vo štvrtok vrátila na Zem po viac ako šiestich mesiacoch strávených na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Ruská raketa Sojuz pristála v zasneženom Kazachstane o 11:02 tamojšieho času. Na jej palube sa nachádzali Rus Sergej Prokopjev, Serena Aunon-Chancellor z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a Alexander Gerst z Nemecka.

Posádka, ktorá strávila vo vesmíre 197 dní, uviedla, že je v poriadku. Pre Aunon-Chancellor a Prokopjeva to bol prvý pobyt vo vesmíre, pre Gersta už druhý. Nemec strávil na orbite dokopy už 362 dní, čo je zároveň rekord v rámci Európskej vesmírnej agentúry.

Na ISS tento mesiac prileteli Anne McClain z NASA, David Saint-Jacques z Kanadskej vesmírnej agentúry a Oleg Kononenko z ruskej agentúry Roskosmos. Zostanú tam do júna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ISS Medzinárodná vesmírna stanica