Lekári hlásia tisíce chorých na chrípku, najviac ich bolo v Trnavskom kraji

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
choroba, chrípka
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

BRATISLAVA 21. decembra (WebNoviny.sk) – Chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) pribudlo v tomto týždni v porovnaní s predchádzajúcim o 5,5 percenta. Ako agentúru SITA informoval hlavný hygienik Ján Mikas, lekári nahlásili 54 415 akútnych respiračných ochorení (ARO).

Najčastejšie boli choré deti

Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Košickom kraji. Najčastejšie postihli respiračné ochorenia deti do päť rokov. Komplikáciu lekári zaznamenali u 1 080 osôb, čo predstavuje dve percentá zo všetkých ARO.

Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (498). Ostatné komplikácie predstavovali otitídy (339) a pneumónie (243). Ochorenia hlásilo 56 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 43 percent všeobecných lekárov pre dospelých.

Zatvorili desiatky materských škôl

Lekári v 51. týždni nahlásili aj 4 758 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 8,7 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 10,2 percenta. Najviac chorých bolo v Trnavskom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji. Na chrípku najviac ochoreli deti do päť rokov.

Vyučovanie počas tohto týždňa prerušili v 45 výchovno-vzdelávacích zariadeniach. Išlo o 29 materských škôl (osem v Košickom kraji, šesť v Nitrianskom a Trnavskom kraji, päť v Prešovskom kraji, tri v Žilinskom kraji a jedna v Banskobystrickom kraji) a 16 základných škôl (päť v Prešovskom a Trnavskom kraji, štyri v Nitrianskom kraji a dve v Košickom kraji).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Mikas