Kláštor Katarínka oslávil štyristo rokov, nezanikol vďaka práci dobrovoľníkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kláštor Katarínka
Kláštor Katarínka. Foto: archívne, SITA/OZ Katarínka

DECHTICE 21. decembra (WebNoviny.sk) – História františkánskeho Kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej v Dechticiach, známeho ako Katarínka, sa začala písať pred štyristo rokmi.

Jeho zakladaciu listinu podpísal gróf Krištof Erdődy 21. decembra v roku 1618 v priestoroch kaštieľa v susednej Chtelnici. Výstavbu kláštora financoval, františkánom daroval tiež pozemky na sad, záhradu a rybníky. Dnes sú z neho a jeho kostola ruiny, ktoré pred zánikom zachraňujú už takmer štvrťstoročie dobrovoľníci.

Kláštor navštívia tisíce turistov

Na Katarínku v malokarpatských lesoch prichádzajú v posledných rokoch tisícky turistov. Najviac na Deň otvorených dverí, ktorý tu býva vždy 5. júla na sviatok sv. Cyrila a Metoda.

Oslavy 400. výročia od založenia kláštora sa konali pre verejnosť v júli tohto roku. Občianske združenie Katarínka počas roka organizuje viaceré akcie, obnovilo aj Bielonedeľné púte a v zrúcaninách sa príležitostne konajú aj sväté omše.

Zachránili ho letné tábory

Kláštor Katarínka bol zrušený dekrétom Jozefa II. v roku 1786, odvtedy mal len občasných obyvateľov a pomerne veľký areál začal chátrať. „Objavil“ ho až v roku 1994 Bratislavčan Peter Herceg, ktorý začal organizovať letné prázdninové tábory na záchranu pozostatkov tejto historickej pamiatky pre ďalšie generácie.

Výsledkom prác bolo nielen čistenie lokality, konzervovanie múrov, ale aj archeologické výskumy, ktoré priniesli nové poznatky o tomto mieste, a pred rokom aj sprístupnenie vyhliadkovej veže, ktorá vznikla z veže kostola.

Pri práci využívajú dobové techniky murovania, škárovania, kresania dubových trámov, používajú aj vlastnoručne tesaný rumpál. Občianske združenie Katarínka získalo len nedávno práve za vyhliadkovú vežu ocenenie Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2017.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia