Vianočné obdobie nemusí znamenať neúmerné náklady na teplo, stačí sa držať niekoľkých zásad

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radiátor, teplo
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BRATISLAVA 24. decembra (WebNoviny.sk) – Počas vianočných sviatkov sa v slovenských domácnostiach zvyšuje spotreba teplej vody až o 93 % oproti bežnému pracovnému dňu. Ako informoval Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT), spotreba tepla bežne narastie až o 11 %.

„Zvýšenie teploty v byte o jeden stupeň Celzia znamená zvýšenie nákladov na teplo až o 6 %. Pri neúmernom vykúrení miestnosti napríklad o tri stupne Celzia stúpnu náklady na teplo v nej až o 18 %, čo je už značný nárast. Dôležité je, aby spotrebitelia o tejto priamej úmere vedeli a zariadili sa podľa toho,“ povedal predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.

Termostatické ventily

Podľa teplárov vianočné obdobie nemusí nutne znamenať neúmerné náklady na teplo. Stačí sa držať niekoľkých zásad. Domácnosti by mali využívať na radiátoroch termostatické ventily, ktoré udržiavajú teplotu v miestnosti podľa ich nastavenia. Jednotlivé miestnosti by mali vykurovať podľa účelu a potreby.

Obývacie izby a detské izby by mali mať 21 celziových stupňov, kuchyňa 20 a spálňa 19. „V miestnostiach, v ktorých sa dlhodobo nikto nezdržiava treba znížiť teplotu. Znížiť teplotu je potrebné aj v nočných hodinách vo všetkých miestnostiach,“ dodal Janiš.

V byte by sme mali chodiť primerane oblečení, aby nás príliš ľahké oblečenie neviedlo k zvyšovaniu teploty radiátorom.

Ako správne vetrať

Domácnosti by nemali nikdy vypínať kúrenie úplne. Vykúriť po celodennom odstavení kúrenia miestnosť na normálnu teplotu, je totiž omnoho nákladnejšie. Radiátory by sa taktiež nemali zakrývať pohovkami, záclonami či závesmi.

Domácnosti by sa mali podľa Janiša naučiť aj správne vetrať. „Vetrať sa má nárazovo po dobu troch až piatich minút,“ doplnil Janiš.

Výrobcovia a dodávatelia tepla sú podľa Janiša na zvýšený dopyt po teple a teplej vode počas vianočných sviatkov pripravení. „Na systémoch centrálneho zásobovania teplom prebehli počas leta opravy, revízie a údržba a sú tak pripravené na hlavnú sezónu. O zabezpečenie nepretržitej dodávky tepla počas vianočných dní sa aj tento rok bude v nepretržitých službách starať takmer 400 pracovníkov,“ uzavrel Janiš.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Stanislav Janiš
Firmy a inštitúcie SZVT Slovenský zväz výrobcov tepla