Parlament by mal podľa Fedora schváliť bezpečnostnú stratégiu, Slovensko nemá nepriateľa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Fedor
Exposlanec a bývalý minister obrany Martin Fedor. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 28. decembra (WebNoviny.sk) – Parlament by mal podľa poslanca NR SR Martina Fedora (Most-Híd) bezpečnostnú stratégiu schváliť čo najskôr. Ako povedal Fedor v rozhovore pre agentúru SITA, vláda schválila v uplynulom období kvalitne spracované strategické dokumenty – bezpečnostnú stratégiu a obrannú stratégiu.

Prirodzene sa predpokladalo následné schválenie aj NR SR. Hoci sa dajú pokladať oba dokumenty za platné, je dôležité, aby bezpečnostná stratégia mala širšiu podporu aj parlamentu. O jasnom zahraničnom smerovaní Slovenska hovorí aj programové vyhlásenie tejto vlády a najmä pre jasné zahraničnopolitické tézy som ho aj podporil,” povedal poslanec NR SR Martin Fedor.

Nesúhlas SNS

Fedor z týchto dôvodov považuje za dôležité, aby NR SR čo najskôr prerokovala bezpečnostnú stratégiu v znení schválenom vládou SR. „Nepochopiteľné zdržiavanie ich schvaľovania nie je dobré ani smerom von – k našim spojencom, ani smerom do vnútra štátu, kde úradníci musia cítiť jasnú podporu na rozpracovanie ďalších politík vychádzajúcich z tých dokumentov,“ upozornil. Fedor verí, že zahraničná politika je stabilnou v prostredí jej tvorby – teda v trojuholníku vzťahov medzi prezidentom, predsedom vlády a ministrom zahraničných vecí. „Neverím preto, že by dochádzalo k postupným zmenám kurzu slovenskej zahraničnej politiky,“ dodal.

Bezpečnostná stratégia sa nedostala na rokovanie NR SR pre nesúhlas SNS. Podpredseda SNS Anton Hrnko v októbri povedal, že v bezpečnostnej stratégii sú veci pre SNS neprijateľné. „SNS, ale najmä ja osobne si myslím, že Slovensko nemá nepriateľa a nepotrebuje si nepriateľa vytvárať,“ uviedol. Zároveň podotkol, že 98 percent stratégie je pre SNS prijateľných. S čím konkrétne má problém, nepriblížil.

Záujem o dialóg s Ruskom

Vláda SR schválila Bezpečnostnú stratégiu SR a Obrannú stratégiu SR 4. októbra minulého roku. O význame Európskej únie a Severoatlantickej aliancie pre Slovensko, kybernetických a hybridných hrozbách, terorizme, migrácii, posilňovaní stability v susedstve, náraste extrémizmu a poklese dôvery občanov v inštitúcie, ako aj o strategickej komunikácii s verejnosťou hovorí nová Bezpečnostná stratégia SR (BS SR) z rezortu diplomacie, ktorú schválila vláda spolu s nadväzujúcou Obrannou stratégiou, ktorú pripravilo ministerstvo obrany. Ako sa konštatuje v bezpečnostnom strategickom dokumente, bezpečnostné prostredie, v ktorom SR napĺňa svoje bezpečnostné záujmy, sa významne zhoršilo. To potvrdzuje aj Obranná stratégia, ktorá dopĺňa, že hrozba ozbrojeného útoku proti SR je nízka, nemožno ho však úplne vylúčiť.

Bezpečnostná stratégia hovorí o napadnutí Ukrajiny Ruskom. „Z pohľadu ochrany bezpečnostných záujmov SR je mimoriadne znepokojujúcim prípadom porušenia základných princípov a noriem medzinárodného práva pričlenenie časti územia Ukrajiny k Ruskej federácii ozbrojenou silou na základe nelegitímneho a nelegálneho referenda na Kryme a v Sevastopole a jej podiel na vytvorení a udržiavaní ozbrojeného konfliktu v susedstve SR, ktorý má dopad na bezpečnosť a stabilitu celého regiónu,“ konštatuje sa v správe s tým, že po týchto udalostiach sa vzťahy EÚ a NATO s Moskvou „zásadným spôsobom zhoršili,“ súčasne však pokračuje záujem o dialóg s Ruskom k bezpečnostným otázkam, predovšetkým na pôde Rady NATO-Rusko a OBSE.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anton HrnkoMartin Fedor
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky