Projekt transportérov 8×8 je kvalitným produktom, tvrdí Gajdoš a verí v jeho schválenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gajdoš
Minister obrany SR Peter Gajdoš Foto: archívne, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 29. decembra (WebNoviny.sk) – Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) trvá na tom, že projekt transportérov 8×8 s označením Vydra je kvalitným produktom.

Gajdoš zároveň verí, že tento projekt odobrí aj Bezpečnostná rada SR a tiež vláda SR. Rezort materiál odoslal vláde ešte v novembri tohto roka, zatiaľ však o ňom ministri nediskutovali.

Kritika pre nedostatok potrebných informácií

Projekt väčších transportérov čelí dlhodobej kritike opozície či bezpečnostných analytikov. Tí rezortu vyčítajú najmä nedostatok potrebných informácií či nedostatočnú balistickú ochranu, ktorou bude podľa plánov vozidlo disponovať.

V súčasnosti ministerstvo počíta s ochranou s označením Stanag 3, pričom za ďalšie finančné prostriedky môže byť namontovaná aj silnejšia ochrana na úrovni Stanag 4, respektíve Stanag 5. Suma za takúto dodatočnú úpravu sa pohybuje na úrovni pol milióna eur za jedno vozidlo. Podľa Gajdoša táto kritika nie je namieste.

“Verím, že bezpečnostná rada a vláda odobria projekt 8×8. Na jeho realizácii by sa mohlo podieľať až 16 slovenských firiem. Samozrejme, v zmysle zákona o verejnom obstarávaní,” povedal minister.

Transportéry by mali vyrábať na Slovensku

Na margo balistickej ochrany Gajdoš už pri predstavení projektu novinárom pripomenul, že Slovenská republika je členom výhradne obranných zoskupení, pričom rezort postupoval v súlade s týmto faktom. Vozidlo Vydra vie v súčasnom prevedení prekonávať aj vodné prekážky, pričom pri dodatočnej montáži silnejšieho panciera by táto schopnosť nebola zachovaná. Transportéry by sa mali vyrábať na území Slovenskej republiky.

Ministerstvo obrany SR plánuje obstarať celkovo do 81 vozidiel Vydra v rôznych verziách. Na transportéry žiada do 417 miliónov eur, pričom je v tejto sume zahrnutý aj výcvik posádok, logistická podpora či munícia. Na novú kolesovú techniku má ísť podľa Dlhodobého plánu rozvoja Ozbrojených síl SR 1,2 miliardy eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Gajdoš
Firmy a inštitúcie Bezpečnostná rada SRMO Ministerstvo obrany SR