Kurilovská zhodnotila svoju prácu na policajnej akadémii a predstavila plány do budúcnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lucia Kurilovská
Slovenská právnička, špecialistka na trestné právo a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 30. decembra (WebNoviny.sk) – Rektorka Akadémie Policajného zboru a odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská začala koncom augusta tohto roka druhé funkčné obdobie na čele tejto vysokej školy.

Ako v tejto súvislosti povedala pre agentúru SITA od nástupu do funkcie sa jej napríklad podarilo vrátiť na pôdu školy rigorózne konanie. Takisto na základe požiadaviek policajnej praxe a požiadavky policajného prezídia škola nanovo zostavila odbornú prax.

Odborná prax plne korešponduje s tým, čo všetko je potrebné pre policajný zbor. Študenti absolvujú streľbu, zdravotnú prípravu, sebaobranu, používanie chvatov a hmatov alebo aj obhliadku miesta činu,“ povedala Kurilovská.

Študentov pripravujú na prax

Škola podľa nej takisto zaviedla možnosť získania certifikátov napríklad pre Národný bezpečnostný úrad, pre civilnú ochranu, pre technikov požiarnej ochrany, pre operátorov linky tiesňového volania 112, certifikáty bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, certifikáty pre získanie odbornej spôsobilosti pilot UAV (drony) a kvalifikačný predpoklad na získanie zbrojného preukazu.

Od najbližšieho semestra zavádzame novú špecializáciu a predmet „Verejné obstarávanie“, ktoré sa na máloktorej vysokej škole učí, a my to chceme poňať naozaj z viacerých hľadísk, komplexne a globálne,“ uviedla.

Škola sa podľa Kurilovskej snaží pripraviť svojich študentov tak, aby boli čo najlepšie pripravení pre prax, či už v Policajnom zbore, alebo iných ozbrojených zložkách a inštitúciách verejnej správy. „Zavádzame predmet národné spravodajstvo, čiže posilňujeme aj tú spravodajskú zložku,“ skonštatovala.

Výsluchové miestnosti pre maloletých

Akadémia tiež podľa Kurilovskej rozšírila okruh škôl, na ktoré môžu ísť študenti v rámci výmenného programu Erazmus+. Zároveň sa uchádza o financovanie viacerých projektov zameraných napríklad aj na prevenciu extrémizmu. Škola tiež rozbehla univerzitu tretieho veku, o ktorú je podľa rektorky veľký záujem.

Teraz máme už tretí ročník,“ povedala s tým, že štúdium na univerzite tretieho veku je trojročné, pričom študenti prejavujú záujem aj o dlhšie štúdium. „Čo tiež asi svedčí o tom, že dokážeme poskytnúť zaujímavé poznanie,“ uviedla.

Pokiaľ ide o plány a projekty smerom do budúcnosti, akadémia sa podľa Kurilovskej zapojí napríklad do projektu budovania výsluchových miestností pre maloletých.

To znamená miestnosť, ktorá je priateľská pre deti, ktoré sú nejakým spôsobom vtiahnuté do trestného konania ako svedkovia a je potrebné ich vypočuť v takej záležitosti, ako je napríklad týranie blízkej a zverenej osoby,“ vysvetlila s tým, že takéto miestnosti fungujú už v okolitých štátoch.

Nové operačné stredisko

Ďalej ideme budovať operačné stredisko pre linku 112, jednak budeme uskutočňovať školenia pre všetkých operátorov a jednak v prípade určitej núdze a krízy bude to operačné stredisko absolútne využiteľné aj pre prax,“ dodala.

Akadémia Policajného zboru v Bratislave je štátna vysoká škola, zabezpečujúca vzdelávanie a výchovu príslušníkov Policajného zboru a ďalších bezpečnostných služieb.

Poslaním akadémie je najmä pripravovať vysokoškolsky kvalifikovaných príslušníkov Policajného zboru a pracovníkov pre odborné pracoviská Ministerstva vnútra SR a ďalších štátnych a neštátnych bezpečnostných služieb. Hlavnými študijnými odbormi na akadémii sú bezpečnostno-právna ochrana osôb a majetku a bezpečnostno.právne služby vo verejnej správe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia Kurilovská