Záchranári mali počas novoročných osláv rekordný počet výjazdov, zasahovali nielen pri otrave alkoholom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Záchranári
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 1. januára (WebNoviny.sk) – Počas novoročných osláv mali záchranári rekordný počet výjazdov. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová, počas Silvestra a prvých hodín Nového roka evidovali záchranári na celom Slovensku až 1 950 zásahov.

Najviac pacientov, až 309, potrebovalo pomoc v Prešovskom kraji, najmenej v Trnavskom kraji. Tam záchranári ošetrili 167 pacientov. Pre porovnanie, v rovnakom období minulého roka záchranári zasahovali v 933 prípadoch. K najčastejším diagnózam, pre ktoré operátori tiesňovej linky 155 vysielali záchranárov do terénu, patrilo sťažené dýchanie, bolesti brucha a pády,“ uviedla hovorkyňa.

Až 101 pacientov potrebovalo pomoc pre ťažkú otravu alkoholom, z tohto jedna neplnoletá osoba. „Išlo o 17-ročné dievča z Nitrianskeho kraja, ktoré museli previezť do nemocnice. Najviac, až 24 ťažko opitých ošetrili záchranári v Prešovskom kraji, najmenej intoxikovaných alkoholom bolo zhodne v Trnavskom a Nitrianskom kraji, v ktorých potrebovalo pomoc záchranárov po sedem pacientov,“ vysvetlila Krčová.

Záchranárov zamestnávali aj úrazy spôsobené neodbornou manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou. Zranilo sa 36 ľudí, z toho deväť detí. V tejto súvislosti, našťastie, neevidujú úraz s fatálnymi následkami. Väčšina pacientov si zranila prsty na rukách, horné končatiny, niektorí utrpeli popáleniny a poranenia zraku či sluchu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ZZS Záchranná zdravotná služba