Aktualizované: NASA zachytila signál zo sondy New Horizons, preletela okolo záhadného telesa Ultima Thule

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
New Horizons
Sonda New Horizons.
  • aktualizované 1. januára, 17:26

BRATISLAVA 1. januára (WebNoviny.sk) –Pracovníci amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) pred malou chvíľou potvrdili, že zachytili signál zo sondy New Horizons, ktorý potvrdzuje, že sonda v zdraví prežila prelet okolo doteraz najvzdialenejšieho telesa, k akému sa ľudstvo vydalo – záhadného objektu na okraji našej Slnečnej sústavy, nazvaného Ultima Thule.

To zároveň znamená, že sonda by mohla byť teoreticky schopná podniknúť aj ďalšiu misiu k niektorému z ešte vzdialenejších telies, ak sa tak NASA rozhodne.

New Horizons absolvovala prelet okolo Ultima Thule v utorok už o 06.33 SEČ, signál zo sondy, ktorý by potvrdzoval, že všetko prebehlo v poriadku, však putoval na Zem až doteraz. Sonda zároveň začína posielať prvé snímky skúmaného objektu, z ktorých plánuje NASA vybrať tie najfotogenickejšie, pričom prvé znich by mohla zverejniť už v priebehu stredy.

Riskantný prelet

Sonda New Horizons, ktorá v júli 2015 preletela okolo Pluta, sa v utorok mala dostať k Ultima Thule na vzdialenosť 3 500 kilometrov. Ide o ľadové teleso, ktoré sa nachádza v Kuiperovom páse, pásme drobných planétok na okraji Slnečnej sústavy, a ktorému trvá oblet okolo Slnka takmer 300 pozemských dní.

NASA si vopred nebola celkom istá úspechom misie a uvádzala, že prelet okolo Ultima Thule bude omnoho komplikovanejší a riskantnejší ako bol prelet rovnakej sondy okolo Pluta. Sonda je už staršia a menej spoľahlivá ako v roku 2015, jej cieľ je omnoho menší a v oveľa väčšej vzdialenosti od Zeme a sonda sa k nemu mala priblížiť na menšiu vzdialenosť ako to bolo pri prelete okolo Pluta.

Teleso Ultima Thule sa nachádza až 6,5 miliardy kilometrov od Zeme a podľa niektorých vedcov by to mohli byť dokonca až dve telesá, ktoré na seba narazili v dôsledku príťažlivosti a rotujú okolo seba. V každom prípade pôjde o najvzdialenejší objekt, ku ktorému sa ľudstvo doteraz dostalo.

NASA už uvažuje, že ak by novoročný prelet dopadol úspešne a sonda New Horizons by bola naďalej použiteľná, mohli by jej misiu ešte predĺžiť a využiť ju na preskúmanie ešte vzdialenejších objektov v Kuiperovom páse.

Snímky najvzdialenejšieho bodu vo vesmíre

Sonda New Horizons sa okrem preletu okolo Pluta vyznamenala aj tým, že v decembri minulého roka poslala snímky z doteraz najvzdialenejšieho bodu vo vesmíre, aký sa ľudstvu podarilo odfotografovať.

Najskôr 5. decembra odfotografovala vzdialenú hviezdokopu pomenovanú Studňa prianí a o necelé dve hodiny nato svoj vlastný rekord ešte prekonala, keď odfotografovala dva objekty v Kuiperovom páse, pomenované 2012 HZ84 a 2012 HE85.

Fotografie vznikli vo vzdialenosti 6,12 miliárd kilometrov od Zeme a New Horizons tak prekonala sondu Voyager 1, ktorá dovtedy držala rekord za najvzdialenejší fotografický počin. Bola ním fotografia známa ako Pale Blue Dot (Bledomodrá bodka), ktorú Voyager 1 nasnímal v roku 1990 a ktorá zobrazuje našu planétu ako miniatúrnu bodku videnú z vesmíru, zo vzdialenosti 6,06 miliardy kilometrov.

Informácie pochádzajú z webstránky britskej spoločnosti BBC a z archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NASA Národný úrad pre letectvo a vesmír