Aktualizované: Horský priechod Donovaly pre nákladné autá uzavreli, na niektorých úsekoch sa tvoria snehové jazyky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sneh, cesta
Foto: ilustračné, SITA/Radoslav Maťaš
  • aktualizované 2. januára, 17:04

BRATISLAVA 2. januára (WebNoviny.sk) – Horský priechod Donovaly na ceste I/59 je pre husté sneženie uzatvorený pre vozidlá nad 10 m dĺžky. Informuje Slovenská správa ciest na svojej webovej stránke www.zjazdnost.sk.

V okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa sa na cestách z dôvodu silného sneženia a vetra vytvárajú snehové jazyky a záveje. Na ceste I/18 medzi Východnou a Važcom sa tvoria snehové jazyky. Pre silné sneženie a vietor je uzatvorená cesta č. III/3061 Štrba – Šuňava. Na horskom priechode Besník sa vytvárajú snehové jazyky.

Niektoré úseky pokrýva kašovitý sneh

Pre silné sneženie je znížená dohľadnosť do 100 m v lokalitách Svrčinovec, Čierne-Polesie, Skalité, Čadca, Brodno, Horelica, Štrba, Pastierske, Dovalovo, do 200 m v lokalitách Pusté Pole, Liptovský Hrádok, Malý Lipník, Spišská Stará Ves, Stará Ľubovňa, Námestovo, Trstená a Haligovce. Cesta II/584, úsek Srdiečko – Bystrá, je prejazdná so snehovými reťazami.

Podľa Slovenskej správy ciest sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úsekov D1 Ivachnová – Važec, D1 Dubná skala – Martin, na Orave R3 Sedliacka Dubová – Široká a R3 Trstená – Tvrdošín, kde je na vozovkách vrstva čerstvého až kašovitého snehu do 1 – 2 cm. Na úseku D3 Svrčinovec – Poľana – Skalité je miestami čerstvý sneh hrúbky 4 – 5 cm

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek západného a západnej časti stredného Slovenska je prevažne vlhký až mokrý, na ostatnom území prevažne pokrytý vrstvou čerstvého kašovitého až utlačeného snehu hrúbky 1 – 3 cm, v okresoch Poprad, Prešov, Banská Bystrica, Svidník, Michalovce, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa a na Orave miestami 4 – 5 cm, na cestách III. tried v oblasti Haligoviec a Trstenej 5 – 10 cm.

Výstraha pred snehovými jazykmi

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pred vznikom snehových jazykov a závejov na celom severnom území Slovenska.

Pre vozidlá nad desať metrov sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany – Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774). HP Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t.

Cesty II/549 v úseku Úhorná – Úhornianske sedlo – Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla – Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576) sú uzatvorené pre všetku dopravu – cesty sú v zime neudržiavané.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SSC Slovenská správa ciest