Ukrajina potrebuje od nás silnejší podporný hlas, Cséfalvayová vytýka ruskú agresiu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Katarína Cséfalvayová
Poslankyňa Katarína Cséfalvayová. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

BRATISLAVA 2. januára (WebNoviny.sk) – Naši susedia z Ukrajiny by si podľa predsedníčky Zahraničného výboru NR SR Kataríny Cséfalvayovej (Most-Híd) od nás často zaslúžili silnejší podporný hlas.

Podpora susedov

Ako povedala v stredu pre agentúru SITA, treba na to využiť aj fakt, že Slovensko historicky nikdy nemalo silnejšie a dôstojnejšie medzinárodno-politické postavenie.

„To je dané najmä naším členstvom v EÚ a NATO, a na tom by sme mali stavať aj v budúcnosti pri podpore susedov, ktorí v euroatlantických štruktúrach nie sú,“ povedala predsedníčka parlamentného zahraničného výboru.

Minské dohody Rusko nedodržiava

Cséfalvayová upozornila, že Ukrajina je náš najväčší sused, ktorý sa stal obeťou ruskej agresie, kde medzinárodné spoločenstvo unisono konštatovalo porušenie medzinárodného práva.

„Rámec na riešenie konfliktu dali Minské dohody, ktoré, ako je známe, Rusko nedodržiava,“ povedala Cséfalvayová, podľa ktorej Ukrajine môžeme tento rok viac pomôcť aj ako predsedajúca krajina OBSE.

„Myslím si, že ak chceme napomôcť riešeniu konfliktu, najefektívnejšie tak urobíme, ak budeme jednotne spolu s partnermi z EÚ a OBSE trvať na napĺňaní Minských dohôd alebo sprostredkovaním dialógu o prípadnom novom systéme riešenia konfliktu, ktorý by bol účinnejší a mohol by Minské dohody nahradiť. Verím, že naša diplomacia využije priestor, ktorý bude mať, a budeme na tomto poli veľmi aktívni,“ povedala Katarína Cséfalvayová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Katarína Cséfalvayová
Firmy a inštitúcie Most-Híd