Poslankyňa Spolu Macháčková nepovažuje Pellegriniho za silného premiéra, je vysunutou rukou Fica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Katarína Macháčková
Nezaradená poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Katarína Macháčková. Foto: archívne, SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 3. januára (WebNoviny.sk) – Premiéra Petra Pellegriniho poslankyňa Národnej rady SR a spoluzakladateľka mimoparlamentnej strany Spolu – občianska demokracia Katarína Macháčková nepovažuje za dostatočne silného šéfa exekutívy.

Uviedla to v rozhovore pre agentúru SITA s tým, že vládu do značnej miery definuje jej premiér. „Pán Pellegrini ako súčasný premiér je len vysunutou rukou Roberta Fica. Myslím si, že Pellegrini bez vôle svojho predchodcu a straníckeho šéfa neurobí žiadny zásadnejší krok,“ uviedla na adresu predsedu vlády.

Premiér sa nevie postaviť nezmyslom

Podľa Macháčkovej sa Pellegrini nevie postaviť voči nezmyslom, ktoré vychádzajú z jeho vlastnej strany alebo zo SNS.

Na druhej strane si poviete, že na rozdiel od Fica aspoň nešíri konšpiračné teórie a neútočí na novinárov. Ale na to, aby sme mohli definovať súčasnú vládu pozitívne, je to málo. Stále vidíme snahy Roberta Fica vyhrať ďalšie parlamentné voľby, a teda mať dosah na kreovaní ďalšej vlády. On sa nechce vzdať zvyškov moci, a preto svoje tohtoročné politické porážky prezentuje verejnosti ako spiknutie akýchsi vplyvných mocných ľudí v pozadí, čo je, samozrejme, hlúposť. Fico je veľmi nebezpečný, lebo mu ide o všetko a neváha použiť čokoľvek, aby sa vrátil do premiérskeho kresla,“ uviedla s tým, že osobne má obavy o budúcnosť Slovenska, pretože Smer-SD podľa nej nebude váhať zostaviť koalíciu s Kotlebovcami.

Našiel sa aj pozitívny zákon

Poslankyňa zároveň negatívne hodnotí aj niektoré schválené zákony, ktoré vzišli z radov koaličných strán. „Za jeden z najzbytočnejších považujem zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov. Výsledkom predmetného zákona budú iba vyššie ceny tovarov, ktoré pocíti iba konečný spotrebiteľ, teda bežný občan. A v konečnom smere osobitný odvod nebude mať žiadny osoh pre slovenských producentov,“ uviedla.

Medzi schválenými zákonmi sa podľa nej našiel aj pozitívny. „Podľa môjho názoru najdôležitejšou a najpotrebnejšou legislatívnom zmenou, ktorá bola schválená v tomto roku, je novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie. Od novely sa dá očakávať, že zamedzí nekontrolovateľnému ničeniu slovenských lesov. Myslím, že v posledných rokoch sa Slovensko v ťažbe dreva dostalo do neakceptovateľnej rozsahu, ktorý bolo potrebné okamžite zastaviť,“ uzavrela Macháčková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Katarína Macháčková
Firmy a inštitúcie SPOLU – občianska demokracia