Predaj nových áut v USA minulý rok stúpol, dopomohli k tomu aj nízke ceny benzínu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Autá pickup
Foto: ilustračné, SITA/AP

DETROIT 4. januára (WebNoviny.sk) – Predaj nových automobilov v USA v minulom roku prekonal prognózy a mierne stúpol. Automobilky hlásili za rok 2018 celkový rast predaja o 0,3 percenta na 17,27 mil. vozidiel.

Odbyt sa vlani zvýšil napriek rastu úrokových sadzieb, volatilite na akciovom trhu a zvyšovaniu cien osobných a nákladných áut. Podľa analytikov a výrobcov áut silné základy ekonomiky posunuli predaj nahor a mali by ho aj v roku 2019 udržať v blízkosti historického maxima.

„Ekonomické podmienky v USA sú priaznivé a mali by naďalej podporovať predaj automobilov,“ uviedla hlavná ekonómka Fordu Emily Kolinski Morrisová. To, že predaj áut zostáva v blízkosti rekordnej úrovne 17,55 mil. vozidiel z roku 2016, je dôkazom sily ekonomiky, povedal Mark Zandi, hlavný ekonóm Moody’s Analytics. Predaju áut pomohli aj nízke ceny benzínu a rastúce ceny domov, dodal Zandi.

Hlavný ekonóm Moody’s Analytics však poznamenal, že pre automobilky bude ťažké udržať tempo predaja nad úrovňou 17 mil. vozidiel. Internetová stránka Edmunds.com, ktorá sa zaoberá hodnotením áut, predpovedá, že predaj v USA v tomto roku klesne na 16,9 mil. automobilov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia