Galko sa bude ministra obrany Gajdoša pýtať na nákup húfnic Zuzana 2

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ľubomír Galko, Peter Gajdoš
Exminister obrany a člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Ľubomír Galko (vpravo) a minister obrany Peter Gajdoš. Foto: Foto: SITA - koláž WBN.

BRATISLAVA 5. januára (WebNoviny.sk) – Exminister obrany a člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Ľubomír Galko sa na najbližšom branno-bezpečnostnom výbore plánuje pýtať ministra obrany Petra Gajdoša na nákup húfnic Zuzana 2.

Objednávka 25 kusov kanónov

Galko tým reaguje na medializované informácie, že ministerstvo obrany objednalo pre armádu 25 kusov týchto kanónov od štátneho podniku Konštrukta Defence z Dubnice nad Váhom.

„Očakávam, že minister sa stretnutiu s poslancami nevyhne a zdôvodní nielen objednaný počet húfnic, ale aj ich cenu, ktorá je oproti pôvodnému modelu Zuzany zhruba päťkrát vyššia,“ konštatoval Galko.

Míňanie verejných peňazí

Podľa Galka aj z toho nákupu vyžaruje hlavný záujem Slovenskej národnej strany – míňanie verejných peňazí tak, aby z nich mali úžitok klienti tejto strany. „Odtiaľto je potom už veľmi krátka cesta k tomu, aby sa z týchto peňazí čosi odlialo aj politikom,“ povedal exminister obrany. Agentúru SITA o tom informoval hovorca SaS Róbert Buček.

Efektívnosť vynaložených zdrojov, reálne potreby Ozbrojených síl SR (OS SR) a obranyschopnosť Slovenskej republiky sú v tomto kleptokratickom koncepte a la SNS podľa liberálov vedľajšie.

„Budem rád, ak sa pri nákupe húfnic Zuzana 2 budem mýliť, ale zverejnené skutočnosti tomu nenasvedčujú. Vopred vyzývam ministra Gajdoša, aby sa na otázky dobre pripravil. Potrebujeme vidieť jasný koncept rozvoja OS SR – to sa týka výzbroje, spôsobilosti, špecializácie v rámci NATO a, samozrejme, aj geopolitiky. Pýtam sa, voči akým hrozbám a voči akému nepriateľovi sa má takto výrazne posilniť práve slovenské delostrelectvo,“ uzavrel Galko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoPeter Gajdoš
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SROzbrojené sily Slovenskej republikySNS Slovenská národná strana