Aktualizované: Husté sneženie komplikovalo dopravu v Európe, letisko v Mníchove zrušilo vyše stovky letov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sneh, sneženie, letisko, doprava
Foto: ilustračné, Getty Images
  • aktualizované: 5. januára 22:09

BERLÍN 5. januára (WebNoviny.sk) – Husté sneženie v sobotu narušilo dopravu v Nemecku aj Rakúsku. Tamojšie úrady zatvárali cesty i železničné trate a letiská pre nepriaznivé počasie rušili lety.

Mníchovské letisko, ktoré je najväčšie v Nemecku, zrušilo 120 letov a ďalšie odložilo, zatiaľ čo údržbári čistili runwaye od snehu a z lietadiel odstraňovali ľad. Pri nehode na klzkej ceste pri bavorskom meste Bad Tölz podľa nemeckej polície zomrel jeden človek a dvaja utrpeli vážne zranenia.

V Rakúsku zrušili sobotňajší tréning aj kvalifikáciu na nedeľňajší štvrtý diel 67. ročníka športového podujatia Turné štyroch mostíkov po tom, čo tam cez noc napadalo viac ako 50 centimetrov nového snehu. V Bischofshofene, kde sa súťaž v skokoch na lyžiach koná, úrady uzavreli cesty.

Pre riziko lavín Rakúske spolkové železnice (ÖBB) zrušili niektoré spoje. Regionálne úrady v Salzburgu zase varovali verejnosť pred lyžovaním mimo zjazdoviek a dodali, že popoludní a cez noc sa môže spustiť „veľa veľkých a niekoľko veľmi veľkých lavín“, ktoré by mohli zasiahnuť aj cesty a železničné trate.

Rakúska verejnoprávna televízia ORF informovala, že dedinu St. Johann evakuovali pre hrozbu lavíny, ktorú by mohol spustiť silný vietor. Zhruba 600 obyvateľov a turistov zase uviazlo v obci Sölktal v dôsledku uzavretej cesty. Nepriaznivé počasie tiež „značne obmedzilo“ leteckú dopravu na letisku v Innsbrucku, ktoré vyzvalo pasažierov, aby si pred svojou cestou skontrolovali stav ich letu.

Výdatné sneženie trápi viaceré krajiny strednej Európy. Južné Nemecko, Rakúsko či Švajčiarsko podľa predpovedí čaká značná snehová nádielka aj v nasledujúcich dňoch. Sneh komplikuje dopravu aj v Grécku, kde hlásia problémy zo severu krajiny.

 

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia