Horskí záchranári varujú pred uvoľnením lavín, vo Vysokých Tatrách platí štvrtý stupeň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vysoké Tatry
Foto: ilustračné, SITA/Rastislav Ovšonka.

BRATISLAVA 6. januára (WebNoviny.sk) – Vo Vysokých a Západných Tatrách platí v nedeľu veľké lavínové nebezpečenstvo, t.j. 4. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.

V týchto pohoriach je uvoľnenie lavín pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení, predpokladá sa výskyt aj veľkých spontánnych lavín, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Hrozí uvoľnenie lavín

V ostatných pohoriach Slovenska platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t. j. 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín je tu možné už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch! Počas poslednej periódy sneženia napadlo do 120 cm nového prachového snehu.

Stále pretrvávajúci vietor ho transportuje na závetrené strany južných, juhovýchodných a východných orientácií svahov, a to najmä v najvyšších polohách. Pri takomto množstve nového snehu sú však nebezpečné ( obzvlášť Vo Vysokých a Západných Tatrách) všetky expozície.

Silný nárazový vietor

V nedeľu ráno prevláda na horách oblačné počasie s pretrvávajúcim snežením. Počas noci sa ochladilo na -18°C v najvyšších polohách po -7 °C na podhorí. Fúkal silný severný vietor o sile 10-23 m/s (36-82 km/h), v nárazoch aj 28 m/s (100 km/h). Posledná perióda sneženia, ktorá prišla od severozápadu priniesla bohaté snehové zrážky, ktoré sa vplyvom vetra ukladali najmä v žľaboch južných, juhovýchodných a východných orientácií.

Táto perióda však hlavne vo Vysokých a Západných Tatrách priniesla 120 cm nového prachového snehu, ktorý je rozložený prakticky vo všetkých expozíciách, často s veľmi slabým podkladom. Pohyb v týchto pohoriach je mimoriadne obtiažny aj na lyžiach či snežniciach, bez nich je prakticky nemožný. Na hrebeňoch hôr najvyšších polôh sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. Výška snehu dosahuje v stredných polohách (do 1500 m) do 100 cm, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 120 – 220 cm.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie HZS Horská záchranná služba