V Srbsku opäť protestovali proti prezidentovi Vučičovi, transparenty zdobil nápis „preč so zlodejmi“

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Srbsko, protest, Aleksandar Vučič
Ľudia protestovali v uliciach Belehradu proti prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi, Belehrad, Srbsko, 5. január 2019. Foto: SITA/AP

BELEHRAD 6. januára (WebNoviny.sk) – Tisícky Srbov vyšli v sobotu v Belehrade do ulíc a znova protestovali proti prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi.

Napriek snehu a nízkym teplotám demonštranti pochodovali centrom mesta, pískali na píšťalky, pokrikovali a vyjadrovali nesúhlas, keď prechádzali okolo prezidentského sídla. Niektorí z nich so sebou niesli srbské vlajky a iní zase transparenty s nápismi „My sme ľudia“ či „Preč so zlodejmi“.

Protesty sa uskutočnili aj počas uplynulých štyroch víkendov. Vyvolalo ich novembrové napadnutie opozičného politika. Kritici obviňujú prezidenta z toho, že prostredníctvom prísnej kontroly médií a nenávistných komentárov na adresu opozície nastoľuje autokraciu.

Niekdajší extrémny nacionalista Vučič, ktorý vyhlasuje, že Srbsko dovedie do Európskej únie, obvinenia o jeho autoritárstve odmieta a naznačil, že možno zvolá tento rok predčasné voľby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aleksandar Vučič